Yinjooga on tehokas stressin karkottaja ja hermoston hellijä

 Yinjooga on dynaamisen, eli liikkuvan, voimaan ja vahvuuteen keskittyvän joogan vastakohta.

Pitkät, hellävaraiset venytykset vaikuttavat faskiaan ja syviin sidekudoksiin

Yinjooga on erityisen hyödyllistä faskialle, eli sidekudokselle, joka ympäröi lihaksia, luita ja elimiä koko kehossa. Sidekudoksen sanotaankin olevan koko kehon kattava viestiverkko ja nykytutkimuksen valossa sillä on huomattavasti enemmän merkitystä kuin aiemmin on ajateltu.

Yinjoogassa asentoja pidetään tai niissä pysytään pitkään, usein 3–5 minuuttia tai jopa pidempään, harjoituksesta riippuen. Tarkoitus on tehdä mahdollisimman vähän, eli sopivan asennon löydyttyä antautua minkään tekemättömyydelle. Tarkemman kuvauksen yinjoogasta löydät täältä.

Kesto mahdollistaa faskian hellävaraisen, jatkuvan venytyksen, mikä auttaa vapauttamaan jännitystä ja parantamaan joustavuutta.
Yinjooga kohdistuu erityisesti syviin sidekudoksiin, mukaan lukien faskia, nivelsiteet ja jänteet. Erityisesti Embodied-metodissa harjoituksen sanotaan vaikuttavan luihin saakka.

Tietoisen läsnäolon kokeminen, suorittamisesta irtipäästäminen

Yinjooga kannustaa tietoiseen rentoutumiseen. Rentoutumisen ja irtipäästämisen painottaminen antaa keholle ja mielelle mahdollisuuden vapauttaa jännityksiä. Moni suorittamaan tottunut kokee lepäämisen haasteellisena, mutta yinjoogan kyseessä ollessa harjoitus näyttäytyy sitä tekevälle tekemisenä (eli hyväksyttävänä) ja ajan kanssa myös suorittamisen tarve usein vähenee.

Yinjooga aktivoi parasympaattista hermostoa

Yinjooga vaikuttaa hermostoon positiivisesti aktivoimalla parasympaattista hermostoa, joka edistää rentoutumista ja stressin lievitystä. Tämä tapahtuu, koska yinjoogassa käytettävät pitkät ja rauhalliset asennot antavat keholle mahdollisuuden siirtyä “taistele tai pakene” -tilasta “lepää ja sulata” -tilaan. Kun parasympaattinen hermosto aktivoituu, sydämen syke hidastuu, verenpaine laskee ja hengitys syvenee, mikä luo keholle ja mielelle rauhoittavan vaikutuksen. Lisäksi parasympaattisen hermoston aktivoituminen voi alentaa stressihormonien tasoja ja edistää serotoniinin ja oksitosiinin tuotantoa, jotka lisäävät hyvänolontunnetta ja esim. parantavat unta. Kokonaisvaltainen rentoutuminen auttaa myös palautumaan paremmin päivittäisistä rasituksista ja lisäämään kehon kykyä käsitellä stressiä tulevaisuudessa.

Yin- ja Yang-energioiden tasapainottaminen

Yinjooga perustuu viiden elementin teoriaan ja meridiaaniajatteluun eli perinteiseen kiinalaisen lääketieteeseen.
Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä Yin ja Yang edustavat toisiaan täydentäviä voimia. Yinjooga täydentää aktiivisempaa, yang-suuntautunutta toimintaa tarjoamalla vastapainoa, ja näin edistää yleistä tasapainoa ja harmoniaa kehossa.
Tämän ajattelumallin mukaan harjoitus voi vapauttaa energeettisiä tukoksia kehossa. Tämän uskotaan edistävän parempaa energian virtausta ja yleistä hyvinvointia.

Kenelle yinjooga ei sovi?

Vaikka yinjooga pätevän ohjaajan kanssa lähtökohtaisesti sopii lähes kaikille, on asioita jotka kannattaa ottaa huomioon. 
Yinjooga ei ole lasten harjoitus (lasten ja nuorten jooga, katso lisää tästä).
Jos vähänkin epäilet harjoituksen soveltuvuutta itsellesi, sinulla on vakava sairaus tai olet toipumassa sellaisesta, keskustele ensisijaisesti hoitavan lääkärisi tai esimerkiksi fysioterapeuttisi kanssa.
Tietyt vammat, mielenterveyden ongelmat tai traumat voivat myös olla esteenä harjoittamiselle. Jos olet raskaana, muista mainita siitä ohjaajallesi.

Rentouttavia joogahetkiä!

Yinjooga on tehokas joogamuoto rentoutumiseen ja tietoiseen läsnäolemiseen. Säännöllinen harjoittelu ylläpitää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se lisää liikkuvuutta, kehittää itsetuntemusta ja itsemyötätuntoa. Moni kokee säännöllisen harjoituksen myös vähentävän stressiä, lisäävän kiitollisuutta ja positiivista itsepuhetta.

Usein harjoituksen vaikutukset heijastuvat positiivisesti myös ympäristöön, varsinkin pidemmän harjoittelun jälkeen. Jooga on rakkaus 🧡 ja sen rikkaus on monipuolisuus. Jokainen löytää oman tapansa tehdä harjoitusta ja toivottavasti myös yhteisönsä. Tutkimusten mukaan sosiaalisilla suhteilla on elämän pituutta pidentävä voima.

Leave a comment