3 vinkkiä koronakilojen karistamiseen

Ravintovalmentajan roolissa en oikeastaan koskaan ole kieltänyt keneltäkään mitään. Päinvastoin. Olen yrittänyt kannustaa lisäämään ruokavalioon uusia tuttavuuksia ja jopa hankkimaan uusia astioita. Tiesitkö että punaiselta lautaselta syödään vähemmän kuin valkoiselta? Googlaamalla löydät tutkimustuloksia ja mielenkiintoisia artikkeleja siitä miten värit vaikuttavat – kattauksen lisäksi siis mahdollisesti myös kilojen kertymiseen.

Nyt on muodikasta puhua intuitiivisesta syömisestä, kehopositiivisuudesta, ketosta. Vitamiineista, vihermehuista ja matala-asteisesta tulehduksesta. Asiantuntijasta X ja toisesta Y. Ravitsemus, ruoka ja ulkonäkö puhuttavat aina. Kukapa ei silloin tällöin haluaisi tiputtaa kilon tai kaksi, kiinteytyä sieltä tai täältä tai vähintäänkin voida yleisesti ottaen paremmin. Mieluiten löytäisimme jotain pikaista, mahdollisimman vähällä vaivalla. Tiedän! Kun aikoinaan kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi lihoin 10 kiloa lähes yhdessä yössä, todellakin toivoin että olisin päässyt yhtä ripeästi kertyneistä extroista eroon. Sisäinen kauneus ratkaisee tietysti, mutta turhaa on myös teeskennellä etteikö naisia kiinnostaisi ulkonäkö. Ja ikävä kyllä media on luonut meille barbimaisen ihanteen jota moni kantaa alitajunnassaan vaikka kuinka tietäisi kuvan virheelliseksi.

Minua kiinnostaa ensisijaisesti terveys. Tässä kohtaa ei ole tarkoitus aloittaa keskustelua yli- tai alipainosta ylipäätään, vaan tarjota kolme järkevää ja terveyttä edistävää vinkkiä heille, jotka haluavat pudottaa turvallisesti ja terveellisesti esim. koronakriisin aikana lohtupullina syödyt jenkkakahvat tai farkun vyötärön yli vyöryvät suklaapatukat.

1) Syö erillinen, monipuolinen alkusalaatti isolta lautaselta ennen pääruokaa. Syö varsinainen pääruoka sitten pieneltä leipälautaselta. Monella ylimääräiset kilot kertyvät liian suurista annoksista. Tämä on haastavaa monelle ruoan rakastajalle. Hyvää ruokaa tekisi useimmiten mieli syödä paljon enemmän kuin tarve vaatisi. Harva on osannut suhteuttaa ruokavaliotaan kriisin aiheuttamaan pysähtyneisyyden tilaan; ainakaan Espanjassa jossa lähestulkoon kaikki oli kielletty yhdeksän viikon ajan. Sillä on toki merkitystä onko pääruoka perunamuusia &lihapullia kermakastikkeessa vai linssikeittoa, mutta saat varmasti juonen päästä kiinni?

2) Vaihda aamun hillopaahtoleivät ja juustoa & makkaraa pullistelevat sämpylät täysjyväpuuroon ja marjoihin. Vaihda vaalea leipä rukiiseen, makkarat vihanneksiin. Jätä sokeriset jugurtit kauppaan, osta maustamattomia ja tuunaa ne itse marjoilla ja hedelmillä. Netti ja kirjakaupat pursuavat ihania tuorepuuro-, ja smoothieohjeita, kokeile rohkeasti. Unohda kauppojen murot ja myslit, paahda halutessasi itse oma sekoituksesi ja vältä valmiit sokeripommit. Siemennäkkäri kananmunalla ja puuro marjoilla niin ei tarvitse kaivella keksikaappia ennen lounasta. Hyvä aaminen kantaa pitkälle ja ehkäisee tehokkaasti napostelua ja iltasyömistä.

3) Herkkuhimon iskisessä on tärkeää pysähtyä ennen kuin ensimmäisen irtokarkin maku imeytyy ikeniin tai suklaa sulaa kielen päällä.
Miksi tekee mieli ja mitä? Jotain tylsyyttä vastaan, väsymyksen karistamiseen tai levottomuutta taltuttamaan? Harvan tekee oikeasti mieli sokeria, väriaineita ja e-koodeja. Kysy itseltäsi – miten tämä edistää hyvintointiani ja terveyttäni? Sillä sellaista ravinnon pitäisi olla – terveyttä ylläpitävää ja edistävää! Mitä oikeasti olen juuri nyt vailla? Henkilökohtaisesti olen huomannut että väsymys ajaa helposti käteni karkkipussille ja jos lounas on ollut liian kevyt (=hyvin vähän proteiinia) iltapäivällä alkaa tehdä mieli herkulla höystettyä kahvihetkeä.
Herkku silloin tällöin on toki paikallaan, mutta päivittäistä pullaa ei kukaan oikeasti tarvitse.

Tunnetilat vaikuttavat paljon syömiseen. Mikäli painonhallinnan kanssa on jatkuvasti haasteita, ehkä jääkaapin lisäksi on aiheellista kurkistaa itseensä?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s