Espanjan virustartunnat kääntyneet nousuun – maskipakkoa noudattaa silti vain osa

Aurinkorannikolla astui voimaan suu-nenäsuojan käyttöpakko heinäkuun puolivälissä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, mutta periaattessa siis maski tulisi olla paikoillaan heti kotiovesta poistuttaessa. Lisäksi 1.5-2 metrin turvaväliä pitäisi noudattaa aina kun suinkin mahdollista. Tällä hetkellä maskipakko on lähes koko Espanjassa.

Mutta kuinkas kävi?

Kaksi viikkoa määräyksen julistamisen jälkeen rantapaseolla noin puolet kävelijöistä on ilman maskia. Osalla se roikkuu leuan alla tai kyynärvarressa. Lenkkeilijät puuskuttavat ja pyöräilijät suhaavat ohitse hihaa hipoen. Mihin unohtui turvavälit tai edes suomalaisittain kohtelias etäisyys? Maskia käytämättömät ovat pääosin turisteja, mutta yhä enevässä määrin käskyä uhmaavat myös espanjalaiset. Sadan euron sakko tuntuu ilmeisesti monesta liian pieneltä, toista oli lockdownin aikana kun sakkojen kohdalla puhuttiin jopa tuhansista euroista.
Myönnän auliisti ettei 33 asteen helteessä töiden tekeminen maskin kanssa mitään herkkua ole ja satunnaisesti haukkailen happea jossain puskan takana. Kaikkeen toki tottuu. Ja tähän on syytä tottua sillä huhutaan että maskipakko olisi voimassa niin kauan kunnes rokote saadaan. Pakko-sana alkaa olla jo aavistuksen naurettava, niin moni sitä pakkoa uhmaa.

Suomalaiset osaavat pääosin pitää turvavälit Espanjassakin, synnyinlahjana kun moni meistä on saanut vahvat omien rajojen kunnioittamiseen liittyvät geenit ja maskipakkoa noudatetaan kiltisti. Samaa ei ikävä kyllä voi sanoa monien muiden maiden kansalaisista. Välttääkseni tuomitsemista ja koko kansakunnan leimaamista jätän sanomatta mistä maista nämä suurimmat muista piittaamattomat tulevat. Sillä siitähän siinä on kyse. Lomalla ei ole kiva hengailla maski päässä, mutta sairastuessa on kiva syyttää muita. Se että on viettänyt hulda huolettomana viikon juhlien mistään piittaamatta, istunut aamusta iltaan parin sadan muun kanssa uima-allasbileissä ja yökerhoissa, jonottanut suosittuun pizzeriaan turvaväleistä piittaamatta, maskista puhumattakaan – on Espanjan syy. Se että tartuttaa kotimatkalla pari viatonta perhettä on Espanjan syy.

Matkailusta elävä maa on polvillaan turistien edessä ja määräyksiä noudattavien paikallisten kärsivällisyys alkaa olla jo koetuksella. Yksinään ‘ei missään ketään maskittomana kävelevä’ saa sakon ja samaan aikaan Puerton Banuksessa ravintolaan jonottaa kymmeniä ihmisiä, ilman maskeja, ilman turvavälejä ja poliisit vain kävelevät ohi. Tässä kohtaa voi toki jo varmaan sanoakin että Espanjan syy!

Marbella on aina ollut ihan oma pieni maailmansa jossa on eri säännöt kuin muualla. Mutta mitä muuta voisi odottaa kaupungilta jossa lomailee prinssit ja prinsessat, kuningas Afrikasta 18 vaimonsa kanssa ja tietyn sheikin vierailuja odotetaan kuin kuuta nousevaa koska hän jättää jälkeensä jopa 500 euron tippejä ollessaan tyytyväinen. Ylinopeussakkojakaan ei voida oikeastaa jakaa koska Ferrari-clubilaisia ei voida suututtaa. Marbella elää turismista. Minäkin siitä pitkälti.

Rehellisyys maan perii, joten on todettava että tämä kesä päättyy vielä huonosti. Me töissä käyvät pyyhimme hikeä ja vähän jo kyyneliäkin maskien alta. Meille olisi tärkeää että rajat pysyisivät auki, ihmiset liikkeessä ja palvelut avoinna. Toivomme parasta ja pelkäämme pahinta.
Espanjan työttömien määrä on noussut yli miljoonalla toisen vuosineljänneksen aikana.

PS. Aurinkorannikolla virustilanne on toistaiseksi hyvin maltillinen. Juhlimaan en nyt Aurinkorannikolle lähtisi, mutta valvotuilla rannoilla on hyvin tilaa ja siellä pidetään hyvin huolta myös turvaväleistä. Golfkentillä on huomattavasti väljempää kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta ja ratsastustallit huolehtivat hyvin maskipakon noudattamisesta – ratsastaessa ja ylipäätään urheillessa maskia ei tosin tarvitse käyttää. Patikoidessa on helppo huolehtia etäisyyksistä ja joogatunneilla matot asetellaan entistä väljemmin. Sisätunteja en pidä lainkaan, enkä osallistu sellaisille itsekään. Barcelonan ja Madridin jättäisin tältä kesältä väliin, mutta niin tekisin tosin kaikkien muidenkin suurien kaupunkien kohdalla. Marbellan syksystä on vaikea sanoa, tilanne kun elää täällä koko ajan – niin kuin koko maailmassa. Pidän sormet ja varpaat ristissä että pysymme kaikki terveinä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s