Talo Espanjasta – osto vaatii tarkkaa taustatyötä

Muutin Espanjaan reilut viisi vuotta sitten. Kuvittelin monilta kohdin että asiat sujuvat kuin Suomessa – EU:ssa kun ollaan.
Voi kuinka väärässä olinkaan!
Siitäkin huolimatta että olin lomaillut täällä useampaan kertaan vuodessa lähes koko aikuisuuteni ajan ja yrittänyt ottaa asioista etukäteen selvää. Nyt on vaikea keksiä mitkä asiat toimisivat samoin kuin Suomessa!

Espanjassa kuka tahansa voi toimia kiinteistövälittäjänä

Espanjassa kiinteistövälittäjä-nimikettä ei ole millään tavoin suojattu.

Yksinmyyntisopimuksia ei käytännössä ole.
Pääosin kaikki välittäjät ammentavat samasta laarista.

Joku toimii toki päävälittäjänä ja muut sitten kakkosvälittäjinä.
Jos kauppa syntyy ns. kakkosvälittäjän asiakkaan kanssa, välityspalkkio jaetaan puoliksi. Yleensä palkkio on noin 5% myyntihinnasta ja sen maksaa myyjä. Aina on toki mahdollista että välityspalkkio on ujutettu kauppahintaan.

Suurin osa myytävistä asunnoista löytyy Idealista-nettisivustolta, jota voisi kutsua Espanjan Etuoveksi tai Oikotieksi. Sama asunto voi löytyä Idealistasta lukuisten välittäjien ilmoittamana ja välillä myös huimilla hintaeroilla!

Puerto Banuksen vetovoima on kestänyt jo vuosikymmeniä, eikä suosio näytä laantuvan.
Puerto Banus, Marbella

Asuntojen hinnoissa ei välttämättä ole mitään logiikkaa

Haaveilin ensimmäisen kerran Espanjaan muutosta jo parikymppisenä, joten olen seurannut hintojen kehitystä jo varsin pitkään.
Yksi asia hintojen kohdalla on varma. Nimittäin se, ettei niissä välttämättä ole mitään logiikkaa.
Espanjalaisia ei nimittäin haittaa kokeilla kepillä jäätä! Jos toiveena on saada 400 000 euroa, voi hinnaksi laittaa vaikka 550 000 euroa.
Aina on mahdollista että joku sen maksaa…

On myös täysin normaalia että hintapyyntö ei tarkoitakaan sitä että asunto myydään sillä hinnalla. Jos kiinnostusta ilmenee enemmän kun myyjä on ajatellut, voi hinta nousta kesken myynnin. Tarjosimme muutama vuosi sitten eräästä talosta lähes sen pyyntihinnan ja aloitimme neuvottelut. Luovutimme kun myyjä oli hilannut hinnan 50 000 euroa kalliimaksi kuin mitä alkuperäisessä myynti-ilmoituksessa oli.

Kesällä koirilla ei ole tavallisille rannoille asiaa - koirarannat ovat sitten asia erikseen.
Meren läheisyys ja/tai merinäköala vaikuttavat merkittävästi hintaan.

Sijainti maksaa

Lähellä nykyistä asuntoamme oli huvila myynnissä hintaan 900 000 euroa. Tovin kestäneen remontin jälkeen hintapyyntö on nyt viisi miljoonaa euroa. En usko että remonttia on tehty ihan niin laaduikkailla materiaaleilla, mutta Nueva Andalucian alueella huviloiden hinnat ovat todella huimia ja hinnat ovat nousseet reilustikin viimeisten vuosien aikana. Tiesitkö muuten että Nueva Andalucia on erityisesti ruotsalaisten suosiossa?

Marbella ja erityisesti Puerto Banus pitävät arvonsa vaikka muualla hinnat laskisivatkin. Viimeisen talouskriisin aikana muutamia huviloita myytiin selvästi yleistä hintatasoa edullisemmin, mutta todellakin vain muutamia!
Silloin huvilansa ostaneet voivat myydä ne nyt huimilla voitoilla!

Meidän asukkaiden näkökulmasta on toki mukavaa asua alueella jonka arvo ja kiinnostus pysyy vaikka maailmalla myllertäisinkin.
Engel & Völkersin sivuilta voi ihastella miljoonahuviloita, kurkkaapa huviksesi mitä saa 17 miljoonalla.

Marbellasta ajaa puolessa tunnissa vuorille, maaseudun rauhaan.
Maaseudun rauhassakin hintataso voi olla yllättävän korkea – varsinkin jos matka Marbellaan pysyy puolessa tunnissa

Liian hyvä ollaakseen totta? Älä usko ennen kuin näet!

Espanjassa asunnon ostaminen poikkeaa suuresti Suomen tavoista ja lainsäädännöstä, joten ostajan kannattaa ehdottomasti ensimmäisenä etsiä itselleen luotettava kiinteistövälittäjä ja lakimies. Molemmat säästävät takuulla paljon aikaa, hermoja ja rahaa. Jos epäilet välittäjän tarpeellisuutta, lue kirjoittamani juttu tapaamastamme välittäjästä joka oli enemmän eksyksissä kuin me ostajat.

Kilpailu on kovaa, joten keinotkin ovat monella sen mukaiset.
Olemme tavanneet useammankin välittäjän joka ei tiedä esittelemästään kohteestaan mitään, mutta siitä huolimatta “kaikki onnistuu”.
Mukaan lukien kantavien seinien kaataminen, uima-altaan tai vierastalon rakentaminen alueella jonne ei ole saanut rakennuslupia 20 vuoteen.
Mainittakoon että kukaan näistä välittäjistä ei ole ollut suomalainen. Aurinkorannikolla toimii monia asiantuntevia ja luotettavia suomalaisia kiinteistövälittäjiä ja muita ammattilaisia jotka voivat toimia apuna niin myynnissä kuin ostossakin.

Oman jännittävyytensä kauppasoppaan tuo laittomasti rakennetut talot, myyjinä esiintyvät huijarit, konkurssiin menevät rakennusyhtiöt, talon mukana mahdollisesti tulevat rasitteet ja maaseudulla tilojen erilaiset rekisteröintiprosessit jotka voivat maksaa kymmeniä tuhansia euroja.
Ja jotka luonnollisesti yritetään työntää ostajan harteille. Asiaa ei myöskään helpota että naapurikylissä käytännöt voivat olla ihan erilaiset.
Lienee siis selvää että taustatyöt on tehtävä hyvin ja huolellisesti!

Kaikesta tästä huolimatta asuntokauppa käy Espanjassa vilkkaana, suorastaan kuumana!
On ilo seurata tilannetta aitiopaikalla!

PS. Meidän ihana koti varattiin pari päivää sen jälkeen kun laitoimme sen myyntiin. Kaupat tehdään myöhemmin syksyllä, koska kaikkihan täällä kestää. Meidän kannalta toki hyvä koska sitä uutta ei ole vielä löytynyt.
Nueva Andalucia on todella loistava paikka lomailla, asua ja elää. Ja erittäin hyvä alue sijoitusasunnolle by the way.

Meillä on siis ollut suunta kohti maaseutua jo pidempään – lähelle Marbellaa kuitenkin 😉 .
Nyt siis todella konkreettisesti sitä kohti.
Pidä peukkuja!

Oma hedelmätarha on monen haaveena. Tässä kasvaa päärynöitä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s