Hyvää kesää – kevyttä kesälukemista!

Tänään söin aamupuuroni 1700-luvun Skotlannissa. Vierailin historiallisessa linnassa, jossa miehet kulkivat kilteissään ja naiset pitkissä puvuissaan. Olin samaan aikaan sekä kutsuttu vieras että kärpäsenä katossa. Tosin kärpäsen sijaan tunsin olevani jokin niistä palvelijoista, jotka ovat aina paikalla, havainnoivat kaiken, mutta ovat ylempien silmissä lähes huomaamattomia. Samaan aikaan olin ensirakkauden huumassa, samaistuen kirjan naispäähenkilöön, vaikkakin hän olikin minua noin kolmekymmentä vuotta nuorempi.

Photo by Perfecto Capucine on Pexels.com

Käytätkö e-kirjoja vai valitsetko perinteisen paperisen version?

Kirjoissa on se hyvä puoli että ne eivät arvostele tai arvota lukijaansa, vaikka lukija saattaakin kirjalle niin tehdä.
Lukijalla on aina täysi vapaus tehdä omia tulkintojaan ja valintojaan, niin kirjan valinnan kuin sen sisällönkin suhteen. Harvalle meistä tarinat näyttäytyvät ihan samanlaisina.

Niin sanotut perinteiset rakkaustarinat arvostellaan usein hömpäksi tai kevyeksi viihteeksi, jota ei kannata tunnustaa lukevansa, saati sitten laittaa kirjahyllyynsä esille. Tällä listalla haluan kannustaa kaikkia rohkeasti riippukeinuun kevyen kesälukemisen kera. Ajattelua ja sulattelua vaativaa palkintokirjallisuutta 😉voi lukea taas sitten lomien jälkeen. Ja esimerkiksi moni historiallinen romaani, kuten Kaisa Viitalan Klaanin vieraana, jonka seurassa aamupuuroni söin, vaativat kirjoittajaltaan sitkeitä istumalihaksia jo pelkän taustatyön vuoksi.

Jään kesäksi somelomalle. Toivon että se mahdollistaa sekä lukemiseen että kirjoittamiseen tarvittavan ajan ja luovuuden lisääntymisen. Luku- ja kokemusrikasta kesää!

Photo by Leah Newhouse on Pexels.com

Hyvän mielen kirjoja kesälomalle

Emma Hamberg, Je m’appelle Agneta
Keski-iän kriisiä tai jämähtämistä poteville ihanasti nauruhermoja kutitteleva ja suupieliä nostattava tarina itsensä löytämisestä ja yhteisöllisyydestä. Todellista kriisiä potevia tämä ei varmastikaan naurata, mutta huumori upposi minuun kuin lämmin voi ranskalaiseen rapeakuoriseen patonkiin.
#kevyt #rakkaus #itsensälöytäminen

Emma Hamberg, Seuraavaksi Rosengädda
Hyvän mielen tarina erilaisuuden hyväksymisestä luo myös uskoa ja toivoa siihen että jokainen vakka löytää kantensa.
Tarinassa seikkailivat mukavasti myös erilaiset eläimet. Tämäkin kirja nauratti monessa kohtaa.
#kevyt #rakkaus #itsensälöytäminen #erilaisuudet

Caroline Säfstrand, Onnellisten loppujen kerho
Kustantajan kuvauksen mukaisesti hyvänmielen kirja elämässään eksyneistä ihmisistä ja uusien polkujen löytymisestä. Kukapa meistä ei olisi haaveillut mullistavalle kirjoituskurssille osallistumisesta?
#kevyt #rakkaus #itsensälöytäminen

Caroline Säfstrand, Villien unelmien viinitarha
Surullisen aiheen ympärille rakennettu tarina, joka päättyy toki onnellisesti ja päähenkilön kadonnut elämänilo löytyy. Ehkä hieman liiankin ennalta-arvattava juoni, mutta lempeää, sykettä nostamatonta lukemista jäätelökulhon seuraksi. Toimii hyvin myös flunssan paranteluna, kun ei jaksa ajatella sen kummemmin. Tipattomalle tämä ei sovi, sen verran paljon kirjassa kuluu viiniä!
#kevyt #rakkaus #itsensälöytäminen

Johanna Elomaa, Kenelle naakat laulavat
Upea nojatuolimatka Porvooseen ja tarinaan, joka todella saa eläytymään moniin eri ihmisyyden kysymyksiin. Tämä kirja yllätti positiivisesti ja laittoi tutkimaan kirjailijan muutakin tuotantoa. Kevyeksi en tätä sanoisi, kuten en Elomaan toistakaan kirjaa, mutta sopii silti mainiosti matkalaukkuun.
#nykykirjallisuus #nojatuolimatka #todellinen

Johanna Elomaa, Sinä päivänä kun synnyin
Mielenkiintoinen nojatuolimatka kaukokaipuuta poteville. Kirja, joka pureutuu ystävyyteen ja kysyy onko valinnoillamme todellista merkitystä.
#nykykirjallisuus #nojatuolimatka #todellinen

Karen Swan, Kesytön saari
Skotlannin ihailijana tämä oli pakko lukea. Romanttinen, historiallinen (sarjan aloitusosa) tarina alkaa kaukaiselta Skotlannin saarelta. Alku oli todella mielenkiintoinen, erityisesti luonnon ja kiipeilykohtauksien kuvaamisen kannalta. Olisin toivonut että tarina olisi loppunut yhtä mielenkiintoisesti. Lässähtäneestä lopputunnelmasta huolimatta aion lukea ainakin seuraavan osan, sillä toivon että pääsen uppoutumaan Skotlannin karuun luontoon ja ihmisten mielenkiintoisiin kohtaloihin samoin kuin ensimmäisen kirjan alussa.
#historiallinen #romantiikka

Patrick Taylor, Irlantilainen maalaislääkäri
Jos James Herriot on juttusi, pidät tästäkin. On kyse sitten eläin- tai ihmislääkäristä, tai pienestä hotellista maaseudulla, tarina ei voi huono. Vai voiko? Toivottavasti jatko-osaa ei tarvitse odottaa pitkään! Kevyttä ja viihdyttävää lukemista.
#maaseutu #Irlanti #maalaislääkäri

Terhi Rannela, Kesyt kaipaavat, villit lentävät
Kirja kuljetti ihanasti ympäri ämpäri omalta sohvalta mihinkään poistumatta ja sai vakuuttuneeksi ettei yhtään matkaa kannata tehdä ilman päiväkirjaa. Tätä en leimaisi hömppätarralla, vaan inspiraatio-sellaisella!
#matkustaminen #kirjoittaminen

Terhi Rannela, Kirjeiden lumo
Kirja kirjoittamisen ja käsinkirjoittamisen puolesta. Kirja sai minut kaipaamaan entistä enemmän maailmaan, jossa puhelimissa oli johdot ja kirjeissä postimerkit. Ihanaa lukemista kaikille jotka pitävät käsinkirjoittamisesta.
#kirjoittaminen #käsinkirjoittaminen #läsnäolo

PS. Saara Turusen kirjat ovat tehneet vaikutuksen. Ne tosin saavat minut hieman apealle mielelle, joten kesälomalle en niitä pakkaisi mukaan. Samoin Hanna-Riikka Kuisman Korvaushoito oli todella ajatuksia ja tunteita herättävä.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com


Millaisen tarinan kertoisit tästä kuvasta?

Leave a comment