3 vinkkiä jolla muutat arkesi rennommaksi

Entisenä supersuorittajana ja perfektionistina tiedän kuinka vaikeaa joskus on rentoutua. Näillä vinkeillä onnistut takuuvarmasti! Jos minä pystyin siihen, pystyt sinäkin!
Supersuorittaja jämähtää helposti kiirekuplaansa josta voi olla vaikea ponnistaa pois koska tekemättömien töiden lista on loputon. Aloita siis listasta, mutta rentoutumislistasta!

1. Tee lista rentoutumiskeinoistasi

Kiireen ja stressin keskellä voi olla ettet yksinkertaisesti keksi, tai paremminkin muista, tapoja rentoutua. Tee siis itsellesi lista asioista joiden tiedät rentouttavan sinua parhaiten, tai jotka tuottavat sinulle iloa. Iloisen ihmisen stressitaso laskee väkisinkin, vaikka toki positiivinenkin stressi voi kuormittaa. Listaa mahdollisimman monta asiaa, koska eri tilanteissa toimivat erilaiset keinot!
Hyvin väsyneenä et välttämättä jaksa lukea, mutta ehkä rentoudut musiikkia kuunnellen. Hyvin innostuneena voi olla vaikea rentoua tai kokea tarvetta lepoon, mutta ylitsevuotava innostus muuttuu helposti uupumukseksi, varsinkin supersuorittajilla. Ajatusten käydessä ylikierroksilla voi olla rentouttavaa kävellä rauhallisesti luonnossa, tai purkaa ylitsetulvivaa energiaa vaikka tanssimalla ‘dance like nobody’s watching’ tyyliin.

2. Tee jotain konkreettista käsilläsi

Puutarhanhoitoa ei kehuta syyttä suotta! Iske siis kätesi multaan, pensseleihin tai taikinaan. Ehkä mieluiten jopa vaihtelevasti, sillä päivittäisestä tekemisestä saattaa tulla rentoutumisen sijaan pakkopullaa. Maalaa maanantaina, leivo tiistaina, keskiviikkona kutimet käteen…
Kun kädet ovat konkreettisessa työssä, mieli hiljenee helpommin. Päästä irti ajatuksesta ettet osaa! Ei tarvitse leipoa täydellistä täytekakkua, helpot teeleivät iltapalalle riitää. Sotke sormiväreillä, tai maalaa ns. huonommalla kädelläsi. Revi rikkaruohoja vaikka pientareelta tai tunnustele puunrunkoja ja kiviä metsälenkillä.

3. Liikuta lempeästi kehoa

Liike on lääke, sanotaan. Liikaa liikkumallakin voi kuitenkin tehdä itselleen hallaa. Rentoutumisen kannalta on tärkeää löytää itselleen liikkumistapa joka todella rentouttaa, eikä aiheuta keholle lisää taakkaa. Terveyden kannaltahan on toki tärkeää liikkua monipuolisesti, mutta nyt keskitymme rentoutumiseen! Jos stressitaso on korkea, ei raskas kuntosaliharjoittelu palauta (kehoa) vaikka mieli saattaisi niin sanoakin*.

Rentoutumisen kannalta on siis tärkeää löytää itselleen mieluisia tapoja liikuttaa kehoa, suorittamisen ja väkisin vääntämisen sijaan.
Jos liikuntaharrastuksesi aiheuttaa enemmän ahdistusta kuin mielihyvää, pidä pieni tauko, kokeile jotain muuta tai tee pieniä muutoksia.
Jos ratsastustunti tuntui pelkältä tuskalliselta kyydissä roikkumiselta, pyydä seuraavalla kerralla hevonen jonka kanssa tiedät onnistuvasi.
Jos tanssitunnilla kuviot menivät totaalisesti yli hilseen, pyydä seuraavalla kerralla pariksi tyyppiä joka osaa viedä kuin parkettien partaveitsi.
Onnistumisen tunne saa mielihyvähormonit hyrräämään!

Rennompi arki voi itseasiassa kääntyä tehokkaammaksi arjeksi!
Kiire, stressi ja väsymys saavat helposti tekemään virheitä, jolloin saatat joutua tekemään väsyneenä pakerretun homman myöhemmin uudelleen. Rentoudu siis – ja ehkä tehokkuutesi paranee!
Rentoutuneena harvemmin tekee mieli riidellä, työkavereiden tai puolison pienet tiuskimisetkin vastaanottaa paremmin kun ei ole itse ylivirittyneessä mielentilassa. Rentoutunut mieli huomaa arjen pienet hetket kiitollisena ja kiitollisuus tunnetusti lisää onnellisuuden kokemista. Parasta olisi rentoutua juuri silloin kun se tuntuu kaikista vaikeimmalta. Mutta onneksi rentoutumistakin voi opetella!

*FAF Hyvinvointivalmentajakoulutuksessa perehdyimme erilaisiin tutkimuksiin. Esimerkiksi Firstbeat tarjoaa sykeanalytiikkaa stressistä, palautumisesta ja liikunnan vaikutuksista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s