3 vinkkiä joiden avulla lisäät vapaa-aikaasi

Moni tuskailee ajan ja sen hallinnan kanssa.
Jokaisella meistä on erilaiset tapamme hallita ajankäyttöämme, mutta aikaa kaikilla on kuitenkin rajallisesti. Ellei sitten usko uudelleen syntymiseen.

Jos kaipaat lisää vapaa-aikaa, jatka lukemista!

1. Taltuta aikavarkaat

Surffaatko usein somessa päämäärättömästi ja liian pitkään?
Jos vastasit kyllä, asenna rajoitukset aikavarkaille tai poista ne kokonaan puhelimestasi.
Lisätietoja eri tavoista hallita omaa ajankäyttöään somen suhteen löydät esimerkiksi Somerajaton nettisivuilta.

Juo aamukahvisi, tee meditaatioharjoituksesi ja hoida muut aamutoimesi ennen digilaitteiden avaamista. Kun päivän aloittaa vähäisillä aistiärsykkeillä, mieli pysyy levollisempana ja kiireen tunne ei ota valtaansa niin helposti.
Some vie helposti mennessään ja uutistenkin selaamisen voi helposti käyttää tunteja!
Päätä etukäteen kuinka kauan aikaa voit käyttää someen tai vaikka nettilehden lukemiseen ja laita hälytys soimaan.
Kun hälytys soi tai ruutuaikarajoitin kertoo että aika on täynnä, siirry muihin tehtäviin painamatta torkkua!

2. Pidä päiväkirjaa ja tiedosta mihin aikaasi käytät

Pidä yksinkertaista päiväkirjaa ja huomioi sen avulla mihin aikaasi käytät.
Voi olla että teet hämmästyttäviä havaintoja, ehkei arki soljukaan siinä rytmissä kuin kuvittelet!
Mitä pidempään jaksat päiväkirjaa pitää, sitä luottavampaa faktaa keräät. Usein olemme loistavia itsemme huiputtajia ja aliarvioimme esimerkiksi television ääressä vietetyn ajan. Jos tv:n katselu on sinulle parhainta rentoutumista ja käytät siihen mieluusti aikaa, niin tee toki niin!
Tarkoituksena on varmentaa onko oma käsityksesi ajankäytöstä paikkaansa pitävä ja konkreettisesti päiväkirjamerkintöjä katsoessa saatat saada muitakin oivalluksia.

Pidä päiväkirjaa ajankäytöstäsi.
Photo by Pixabay on Pexels.com

3. Organisoi ja delegoi

Moni vannoo erilaisten listojen nimeen ja niissä on ehdottomasti puolensa. Näiden listojen avulla voit oleellisesti muuttaa ajankäyttöäsi tehokkaammaksi, jolloin saat myös lisää vapaa-aikaa. Supersuorittajat nyt huomio! Näiden listojen tarkoitus ei ole tehdä elämästäsi entistäkin suorituskeskeisempää, vaan suoda sinulle nautinnollinen rentoutumishetki kun listat ovat ojennuksessa 24/7 rehkimisen sijaan. Toivottavasti jossain kohtaa voit myös rentoutua vaikka to do-listat ja laput olisivatkin totaalisen sekaisin ja tekemättä. Mutta jostain pitää aloittaa!

1. Tee lista viikon tärkeimmistä “to do” -asioista eli asioista jotka on käytännössä pakko hoitaa kyseisen viikon aikana.
Moni jakaa aikaansa niin monen tahon – ja aikavarkaan suhteen, että omien tärkeiden asioiden tekemisen focus saattaa hieman kärsiä.
On siis hyvä tiedostaa mitä haluaa saada aikaiseksi ja vaikka lyödä henkisesti itsensä kanssa kättä päälle että kun tämä lista on kunnossa, se riittää! Aina ei ole pakko tavoitella tähtiä tai täydellisyyttä!

2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Tee lista asioista jotka hoidat aamupäivän aikana ja toinen iltapäivää tai iltaa varten. Meillä kaikilla on omat rytmimme ja vain sinä tiedät milloin olet tehokkaimmillasi ja tarkimmillasi. Pirteänä ja valppaana on helpompi tehdä tarkkuutta ja keskittymistä vaativaa työtä, eikö?
Tein aikoinaan inhokkityöni eli kirjanpitoon liittyvät asiat myöhään iltaisin ja usein sain korjailla perästä kun olin tehnyt virheitä. Väsyneenä epämiellyttävä työ myös tuntui entistä inhottavammalta. Tästä viisastuneena nykyisin kirjanpitoon liittyvät asiat hoidan heti aamusta, jolloin myös vapautan tilaa “kirjanpito on pakko hoitaa tänään” ajatukselta, joka muutoin aiheuttaisi ärsytystä pitkin päivää.

3. Opettele delegoimaan ja pyytämään apua.
Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin!
On kyse sitten palkkatöistä, kotihommista tai harrastuksiin liittyvistä asioista, jaa vastuuta myös muille!
Pomolle voi opetella sanomaan ei, koska sinä tuskin haluat olla se joka jää aina ylitöihin muiden kieltäydyttyä, vai haluatko?
Kauniisti pyytäessä saa harvoin kieltävää vastausta, varsinkin jos jättää toiselle osapuolelle hieman vapautta toteuttamisen aikataulun suhteen. Puolisoa ei ole pakko pyytää imuroimaan samalla sekunnilla ja pienetkin lapset oppivat huolehtimaan monesta kotityöstä kunhan heidät siihen opetetaan ja kauniisti kannustetaan. Lukupiirin jäsenet voivat hoitaa kahvitarjoilut kaikki vuorollaan ja kaupasta ostetut pullat sopivat ihan mainiosti. Kuten sanottu, kaikkea ei tarvitse tehdä itse tai yksin!

Erilaiset daily tai weekly plannerit ovat käteviä apulaisia ajankäytön hallinnassa ja tärkeiden asioiden listaamisessa.
Photo by Ivan Samkov on Pexels.com

Kun tiedostat mihin aikaasi käytät, voit tehdä muutoksia jotka vapauttavat aikaa – siihen mihin sitä haluat käyttää!
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s