Näin luot seesteisen tunnelman kotijoogaan

Yhä useampi joogaa nyt kotona tai kesämökillä. Virtuaalitunnit ovat tulleet jäädäkseen ja ne mahdollistavatkin loistavasti eri studioiden ja opettajien tunneille osallistumisen paikasta riippumatta.

Usein kuulee sanottavan ettei oppilaan tulisi juosta eri opettajien tunneilla, aina uusia kokemuksia etsien…
Ottaen kuitenkin huomioon että jooga on monelle enemmänkin keino “vain” rentoutua ja pitää itsestään huolta, kokonaisvaltaisen elämänfilosofian tai määrätietoisen asanaharjoittelun sijaan, on mielestä todella mainiota että käytännössä kuka tahansa voi osallistua kenen tahansa tunneille.

Tosin, online-tunneissa vastuu jää aina vain ja ainoastaan osallistujalle. Opettajan on käytännössä mahdotonta antaa yksilöllisiä neuvoja, ellei kyse ole yksityistunnista, ja silloinkin se mitä ruudun kautta voi nähdä on huomattavasti vähäisempää kuin todellisessa kohtaamisessa.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Mutta miksei kotona tunnelma ole sama kuin joogastudiolla?

Koska jokainen harjoitus on erilainen.
Koska olet todennäköisesti positiivisesti ehdollistanut itsesi. Niin että jo astuessasi lempijoogastudiosi ovesta sisään, hengityksesi alkaa hidastua, syke laskea, hartiat rentoutua…Kuten aikoinaan Pavlov sai koirat kuolamaan kelloa soittamalla, jo joogastudion tuttu tuoksu tai tutut kasvot tiskin takana saa refkeksisi toimimaan huomaamattasi.

Miten sitten virittäytyä samaan seesteisyyden olotilaan kotona?

 • Noudata rutiineja
  Rutiinit voivat kuulostaa tylsältä, mutta ne luovat turvallisuutta. Turvallisuuden tunne on tärkeä muun muassa rentoutumisen suhteen.
  Jos joka viikko toistat samaan aikaan samat kuviot, alkaa kehosi ja mielesi adaptoitua jo harjoitukseen ja sen luomaan yleiseen tunnetilaan jo hyvissä ajoin.

 • Varaa harjoitukselle oma tila
  Joogaharjoituksen voi toki tehdä missä tahansa, mutta moni kokee että siisti, vähä-ärsykkeinen tila edesauttaa sisäänpäin kääntymistä ja harjoitukseen keskittymistä. Halutessasi voit toki sisustaa itsellesi oman joogahuoneen tai -nurkkauksen ja sijoittaa sinne esineitä ja asioita jotka tuottavat sinulle hyvää oloa, kuten kukkia tai kauniita tauluja. Ehkä suitsuke tuomaan tuttua tuoksua joogastudiolta? Ehkä opettajasi soittolistat ovat julkisia tai ehkä joku tietty kappale auttaa rentoutumaan erityisen hyvin? Ehkä pidät suolalampun lempeästä valaistuksesta?

 • Varaa tunnit, tee suunnitelma
  Tee viikko- tai kuukausisuunnitelma. Merkitse tunnit kalenteriisi ja pyydä tarvittaessa muita perheenjäseniä ottamaan harjoituksesi huomioon.
  Älä kuitenkaan suotta tee asioista liian vaikeita. Jooga ei vaadi täydellistä hiljaisuutta, puhtaanvalkoista tilaa tai laventelin tuoksua. Jos kissaa on mahdoton teljetä oven toiselle puolelle, älä tee niin. Jos ainoa paikka mihin mahdut on pyykkitelineen vierusta, avaa mattosi siihen. Tärkeintä on joogata, ei suorittaa joogatuntia täydellisyyteen pyrkien.

 • Ajoita oikein
  Kiire on stressin ja ärtymyksen ravintoa ja mitä parhaimpia tunnelman pilaajia. Valmistaudu siis ajoissa.
  Varaa joogavälineesi mattosi lähettyville. Bolsterina toimii tiukaksi rullattu iso viltti, kirjat ajavat joogatiilien asemaa, kylpytakin vyö on mainio apuväline ja sohvatyynyt passeleita apulaisia yinjoogassa.
  Sulje tai laita äänettömälle laitteet joita et tarvitse. Avaa mattosi ajoissa ja lepää hetki rauhassa ennen tunnin alkua. Olet juuri säästänyt matka-ajassa studiolle, joten voit hyvin käyttää siitä 5 minuuttia kuulostellen mielesi ja kehosi tilaa ja toiveita ennen harjoitusta.
  Juo vettä noin puoli tunti ennen harjoitusta, kesäkuumalla voit toki siemailla pienesti vettä myös kesken harjoituksen. Tyhjä vatsa sopii joogaan paremmin kun äärimmilleen täytetty.

 • Asenne ratkaisee
  Älä suotta yritä tavoitella lempistudiosi tunnelmaa, se tuskin onnistuu kuitenkaan. Kotona, mökillä tai hotellihuoneessa joogaaminen on aina erilaista kun studiolla, joten suhtaudu harjoitukseen avoimin mielin. Se mitä tapahtuu tässä ja nyt on tärkeää.
  Kun opimme hyväksymään asiat joihin emme voi vaikuttaa, niin kuin moni ‘ulkoinen’ asia on – aletaankin olla joogan ytimessä.
  Kiitä itseäsi jo etukäteen siitä että maltat pysähtyä itsesi äärelle ja siitä että osallistumalla luot tunnelmaa myös muiden harjoitukseen. Yhteinen energia välittyy myös ruudun kautta.
  Asennoidu siis avoimesti ja uteliaasti. Oman tilan rauhassa ehkä uskallat kokeilla joitain asanoita aavistuksen pidemmälle tai voit osallistua illan viimeiseen harjoitukseen vaikka pyjamassa.
  Kunnioita itseäsi ja omaa harjoitustasi missä ikinä sen teetkään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s