Vinkkejä vireään syksyyn -ota ilo irti vuodenajan vaihtumisesta

Syksy on monelle uuden alun tai ainakin muutoksen aikaa.
Oletko jo pohtinut uuden harrastuksen aloittamista, kesäkilojen karistamista tai suurempaa elämäntapamuutosta?
Vai haaveiletko nojatuoliin uppoutumisesta ja talviunista karhujen tapaan?

Toisille syksy tuo iloa ja pientä jännitystä uusien asioiden kohtaamisesta mutta osalle myös haikeutta menneestä kesästä ja ehkä pientä pelkoakin tulevasta. Pandemia ei näytä laantumisen merkkejä ja kärsivällisyys alkaa olla monella koetuksella.
Miten selvitä pitkästä pimeästä jaksosta? Mistä löytää kärsivällisyyttä arjen haasteisiin? Miten jaksaa myötätuntoisena muita kohtaan ilman että itse uupuu?

Hengitä


Syvän hengityksen merkitystä on alettu arvostaa viimeistään nyt – maskisuositusten ja tietyissä maissa maskipakkojen myötä.
Opettelemalla erilaisia hengitysharjoituksia voit tehokkaasti auttaa kehoasi ja mieltäsi rentoutumaan, mutta myös konkreettisesti auttaa hermostoa palautumaan ja esimerkiksi lieventää stressin tai masennuksen oireita. Hengitysharjoituksia löytyy myös kehon lämmittämiseen, keuhkojen puhdistamiseen ja vaikkapa yleisen energian lisäämiseen.

Jooga tarjoaakin mitä mielenkiintoisempia tapoja tehdä hengitysharjoituksia (pranayama). Myös pilateksessa hengitys on oleellinen osa harjoitusta.
Jooga on parhaimmillaan kehoa ja mieltä ravitseva, syvä läsnäolon kokemus ja harjoitus yhdistää monia ajasta, paikasta ja turvaväleistä riippumatta. Ajan myötä jooga saa usein myös katsomaan itseään ja koko maailmaa eri silmin – usein myötätuntoisemmin ja iloisemmin.

Laulaminen vaatii hyvää hengittämistä, joten moni lauluopettajakin voi olla hyvä hengityksen opettaja! Laulaminen itsessäänkin on jo iloista puuhaa ja mikä olisikaan parempi vireyttäjä ja virkistäjä kun puhdas ilo!

Joogaopettajakoulutuksessani minulla oli ilo ja kunnia perehtyä mantraamisen saloihin mm. Meri Tiitolan opissa.
Kolleegoilta suosituksia mantrojen opetteluun kysyessäni sain vinkin tuttuun suuntaan.
Janne Kontalan kirja Joogan sydän on ollut seuralaisenani usein. Vaikka olenkin lukenut kirjan kannesta kanteen useamman kerran, löydän sieltä aina jotain uutta oivallettavaa.
Kurkkasin Jannen nettisivuja ja ilokseni huomasin että mantrameditaation perusteisiin onkin saatavilla verkkokurssi. Erittäin loistava vaihtoehto jos et löydä opettajaa lähettyviltäsi.

Ylös ja ulos

Liikunnan merkitystä terveydelle ja mielenterveydelle ei voi väheksyä!
Pimeä tai sateinen sää ei todellakaan aina houkuttele ulos, mutta entäs jos tänä syksynä sohvaan hautautumisen sijaan kaivaisitkin sisäisen lapsesi esiin?
Lupaa sille vaahtokarkkikaakaota reippailun jälkeen tai törkeästi lahjo letuilla. Aikuisena osaat palkita itseäsi muillakin kun herkuilla, joten sisäisen lapsen kyseessä ollessa voit ottaa kaikki keinot käyttöön!
Ja joskus mielenterveys vaatii lettukestejä kaikkine hilloineen ja kermaavaahtoineen. Vaikka noudattaisitkin painonpudottajan ruokavaliota, on sitä helpompi pitää yllä kun itselleen välillä myös sallii herkkuhetkiä.

Leiki!
Etsi itsestäsi se keltaisiin kurahousuihin ja vähän liian suureen sadehattuun puettu napero joka tykkäsi pomppia kuralätäköissä, möyriä ojissa ja etsiä ötököitä metsässä virtaaavasta purosta.
Hypi lehtikasaan, roiski vettä, metsästä sadepisaroita kielelle, lainaa kaverin lasta tai koiraa seuraksi jos yksin meneminen tuntuu mahdottomalta. Ehkä joku ystäväsi juuri toivoo että joku soittaisi kun yksin ei tule lähdettyä!
Ota kuntoilun kannalta. Tanssi, loiki – liiku miten tahansa. Tai halaile puita jos siltä tuntuu. Ulkoilma ja kehon pitäminen lempeässä liikkeessä on lähestulkoon aina parasta, eikö?

Iloitse elämästä – nyt

Tee spontaanisti asioita jatkuvan suunnittelun ja jossittelun sijaan.
Pilkkuja ehtii aina viilata ja pölyjä pyyhkiä, mutta entä jos…
….tekisitkin juuri sitä mitä haluaisit tehdä. Mitä se olisi?

Askartelisitko aarrekartan? Ehkä unelmakartan opintosuunnitelman tueksi?
Soittaisit ystävälle ja kutsuisit istumaan iltaa leikkimielisen (tai vakavamman) tarot-hetken parissa?
Menisit uimaan, kiipeäisit kalliolle kahvitermoksen kanssa tarkkailemaan muuttolintuja, uskaltautuisit Tinderiin tai yksin elokuviin.
Mikä tuottaisi sinulle spontaania iloa juuri nyt? Sellaista joka sykähdyttäisi ilman että sen pitäisi hyödyttää sinua millään tavoin?

Vireää ja virkistävää alkanutta syksyä!
Marbellassa ollaan vielä varsin kesäisissä tunnelmissa, mutta syyskuussa koulujen alettua alamme mekin nauttia aavistuksen raikkaammista aamuista ja aiemmin hämärtyvistä illoista.
Syksy – mikä ihana mahdollisuus pohtia mitä uutta voisi aloittaa tai mikä vanha kaipaisi syventymistä!

Piditkö lapsena piirtämisestä tai maalaamisesta? Oletko koskaan kokeillut intuitiivista maalausta tai maalausmeditaatiota?
Photo by Ivan Samkov on Pexels.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s