Espanjassa syö edelleen huomattavasti edullisemmin kuin Suomessa

Vuonna 2018 valtakunnallisen Mercadona-ketjun kaupassa kauppalasku oli alle 100 euroa, vaikka kärry oli kukkuroillaan sitä sun tätä.
Paikallisessa baarissa söi kolmen ruokalajin herkullisen lounaan alle kympillä.

Ruokakaupassa käyminen on edelleen huomattavasti Suomea edullisempaa, vaikka hinnat ovat viime ja tämän vuoden aikana selkeästi nousseetkin.
Hetki sitten Lidlin kassalla meinasin huudahtaa “ei voi olla mahdollista”, kun lasku oli lähes seitsemänkymmentä euroa, enkä mielestäni ostanut juuri mitään.

Ostamme valtaosan vihanneksista ja hedelmistä sunnuntaina torilta, koska haluamme tukea paikallisia tuottajia. Maksamme mieluusti tuotteista vähän enemmän kuin kaupasta ostettaessa, ja joidenkin tuotteiden kohdalla hintaero on jopa toisinpäin.
Syömme siis pääosin mitä on tarjolla, eikä esimerkiksi kurkkuja ole keskellä talvea (Coínin sunnuntaisella torilla). Varsinaista sesonkiruokaa siis!

Halvalla voi saada hyvää!

Hyvä ja halpa harvoin kohtaa, mutta ruoan suhteen se on mahdollista!
Linssikeitto on aina herkullista ja 5 litran kattilallisen kiehauttaminen pitää huolen että soppaa riittää pakkaseenkin.
Mausteeksi ei tarvita kalliita fondeja tai eksoottisia tahnoja. Kun raaka-aineet ovat vasta maasta nostettuja ja pellosta kerättyjä, riittää suola, maustepippurit ja laakerilehdet. Niitä muuten kasvaa meidänkin pihalla, ja toki tuoreita yrttejä.

Iso linssipurkki maksaa alle euron ja kuivattuja käyttäessä pääsee vieläkin halvemmalla.
Saviset perunat säilyvät hyvinä pitkään ja maksavat torilta ostettuna vain 1€ /kg. Ennen Coíniin muuttamista marmatin ettei Espanjasta saa kunnon perunoita. Mutta kyllä niitä saa, pitää vain tietää mistä hakea!

Porkkanat ovat torilta ostettaessa pieniä, mutta sitäkin herkullisempia. Purjo, pinaatti ja eri kaalit vievät kielen mennessään. Tuoreus maistuu, tuntuu ja näkyy koostumuksessa. Linssikeittoon sujahtaa siis mitä milloinkin on tarjolla. Joskus lisään keittoon tomaattimurskaa ja vaihdan linssit papuihin.

Vuohenmaitojuustoja

Innolla odotan toripäivää – mitä ihanuuksia onkaan tarjolla!

Pari viikkoa sitten herkuttelimme tuoreilla härkäpavuilla (toki keitettiin) 3,50€ /kg ja vieläkin on muutama avokado jäljellä samalta reissulta. Niiden hinta oli 4€ /kg.
Iso nippu tuoretta pinaattia 1€, jättimäinen salaattikerä 2€, isot pomelot 1€ /kpl, iso nippu lehtikaalta 1€, samoin selleri- ja retiisinippu.

Poimintoja Lidlin kuitista 4.4.2023 (kaikki vihannekset /hedelmät espanjalaisia)
500g gluteeniton pasta 1.75€
1kg mandariini 2.29€
4 kpl omena, luomu 1.99€
1 kg kiivi 2.99€
6 kpl kanamuna, luomu 2.35€
4 suklaapääsiäismunaa 1.99€
1 punaviini, luomu 3.99€
540g ketsuppi 2.99€
300g vegaaniset kalapuikot 2.99€
400g gouda juustosiivut 2.99€
175g siemensekoitus 1.99€

Aldi
340g luomujauheliha 4.29€
150g maustamaton luomujugurtti 0.49€

Muistatko suomalaisen rallatuksen “…peruna on ruoka ihan oikea” ?

Espanjalaisille ruokaa tärkeämpää on seura

Olen aiemminkin kirjoittanut että monelle espanjalaiselle ruokaa tärkeämpää on seura missä syödään.
Ruoka voi olla hyvinkin yksinkertaista, mutta tuoreista raaka-aineista rakkaudella tehtynä ja hyvässä seurassa – papusoppakin maistuu kun parhaassa ravintolassa konsanaan!

Ventat, eli paikalliset ns. kotiruokaa tarjoavat baarit ja ravintolat voivat yllättää hyvinkin positiivisesti.
Ihan naapurissamme oleva tarjoaa todella maukkaan 3 ruokalajin lounaan hintaan 22.50€. Paikallisittain varsin arvokas, mutta hinta ja laatu kulkevat tässä käsi kädessä. Pariskunnat usein syövät myös menun puoliksi, koska usein varsinkin alkuruoat ovat varsin reilun kokoisia. Paikalliset tietysti tietävät mitkä annokset ovat jaettavan kokoisia ja mitkä eivät.

Hieman kauempana oleva tekee saman hintaan 12€, mutta ruoalta ei kannata odottaa varsinaisia makuelämyksiä. Minkä paikka häviää maussa, kuroo se kiinni tunnelmassa. Joskus toki on tärkeintä vain saada vatsansa täyteen.

Ruoan rakastajana mieluummin syön ulkona harvemmin ja laadukkaammin, kuin useammin ja vain vatsan täytteeksi. Tosin espanjalaiseen hintatasoon hyvin tottuneena ja rentoa pukeutumista suosivana en ole syönytkään fine dining paikoissa ikuisuuteen. Tarkemmin ajateltuna, taidan se minäkin olla sitä mieltä että tärkeämpää on tunnelma ja seura, kun se mitä syödään.

Herkullisia ruokailuhetkiä toivottaen – ¡Buen provecho!

PS. Palveluiden ja esimerkiksi puutarhaliikkeiden hintaerot ovat suuria paikkakunnittain. Coínin hinnoissa näkyy paikallisten palkkapussi, Marbellassa turistien ja varakkaiden maahanmuuttajien. Toki elämänmeno on muutoikin hyvin erilaista. Marbellassa vastaan tulee Ferrareita samassa määrin kuin täällä Coínissa vuohilaumoja tai peräkärryssään olkia tai appelsiineja kuljettavia.

Porkkana-kvinoapyörykät ovat edullisia, terveellisiä ja helppoja tehdä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s