Talo Espanjasta – arki alkanut Päärynälaaksossa

Juttelin rakkaan serkkuni kanssa puhelimessa ja sanoin etten olisi ollut valmis maalle muuttoon aikaisemmin.

Vaikka osasinkin varautua moneen, on moni asia silti tullut yllätyksenä.
Joogan tuoman läsnäolon ja itseymmäryksen myötä olen pystynyt säilyttämään mielenrauhan monissa tilanteessa, joissa aiemmin olisin vähintääkin kiroillut kuin merimies.
Jos olisimme muuttaneet tänne suoraan Suomesta vuosia sitten, olisin varmasti lähtenyt maitojunalla takaisin tai ainakin vaatinut muuttoa silloiselle “kesämökillemme” Marbellaan, jossa meillä oli sekä lattialämmitys että sauna.

Kylmyys menee luihin ja ytimeen – sää on ollut poikkeuksellisen viileä

Jos kylmyys pääsee luihin ja ytimiin, niin siihen ei auta oikeastaan mikään. Kuumaverinen mieheni tarkenee hyvin ohuessa pitkähihaisessa, minä kuljen villavaatteet päällä ja silti palelen.
Näissä vanhoissa taloissa takka on usein talon toisessa päädyssä, ja koska varaavaa ominaisuutta ei ole, lämpimin paikka on tietysti vieressä.
Takan vieressä on siis lämmin, mutta siitä lähtiessä alkaa kylmä hiipiä taas hiljalleen…

Universumille (ja entiselle asukkaalle) kiitos pienistä, siirrettävistä sähköllä toimivista puhaltimista, joilla voi lämmittää kylpyhuonetta niin että tarkenee käydä suihkussa. Kuukaudessa entisestä lotraajasta on kuoriutunut pikaisesti peseytyvä, ja hyvä niin.
Maassa joka kärsii vesipulasta, on syytäkin oppia säästämään vettä kaikessa missä mahdollista.
Luulen että remontilta odotan eniten – en sittenkään keittiötä, vaan kylpyhuoneen lattialämmitystä.

Alakerran vanhat ilmalämpöpumput on nyt vaihdettu uusiin, hurraa!
Halusimme että johdot eivät mene ulkona pintavetona, joten ulkopuolisten osien asennus vei arveltua enemmän aikaa ja olimme muutaman päivän vain takan varassa.
Nyt on ollut erityisen viileää, tuulista ja poikkeuksellisen kylmää.
Niin kylmää ettei betoni kuivunut ollenkaan siten miten normaalisti ja jo istutetut jasmiinit käpristävät lehtiään kylmyyden vuoksi.

Oven edustan mystinen sienivaahto

Samaan aikaan on korjattu pesukoneen poistovesiputken rikkoa.
Pyykinpesun jälkeen erillisen kodinhoitohuoneen (josta haaveilen tekeväni englantilaistyyppisen boot roomin) oven edusta oli täynnä vaahtoa.
Ja se vaahto tuli lattian läpi!
Ei heti konetta käytettäessä, mutta pyykinpesua seuraavana päivänä oven edusta oli täynnä kummallista, vähän sienimäistä vaahtoa. Pesukoneen poistaessa vettä, uima-altaan kupeesta kuului selvää kurlutusta. Oli siis selvää ettei vesi poistu niin kuin pitäisi.

Loppujen lopuksi betonia kaivettiin auki useamman metrin matkalta ja sieltähän se vika sitten löytyi. Ei siellä mitään varsinaista putkea edes ollut, vaan enemmänkin puutarhaletkua muistuttava viritys, joka oli jo paikattu pariin kertaan ja siinä oli halkeama. Letku oli myös enemmän ja vähemmän tukossa (vuosien pesuainejäämien kertymät?), sehän oli ylipätäätän aivan vääränlaineni tarkoitusta varten.
Nyt on letku vaihdettu kunnon putkeen, linjat vedetty uusiksi, ja varmistettu että poistovesi myös päätyy sinne minne pitää.

Elämä on ihanaa!

Taisin kirjoittaa johonkin aiempaan “ihanan kamalaa”.
No sitä tämä nyt on. Vuoroin kamalan ihanaa ja ihanan kamalaa!
Mitään varsinaisesti kamalaa ei onneksi ole sattunut, poislukien että näimme kulkukoiran jäävän auton alle ja vieläkin sydämeen sattuu!

Eilen illan hämärtyessä istuimme pienen hetken pihalla, skoolasimme huonelämpimällä skumpalla (koska se on täällä todellakin ihan riittävän viileää) ja puhuimme missä kaikessa olemme onnistuneet. Koirien lenkittämisen ja pienen puutarhapuuhastelun jälkeen oli mukavan lämmin (mulla toki toppavaatteet) ja olo oli just sellainen että jos nyt tulisi lähtö – niin kupsahtaisin tomaatin taimien viereen hymyssä suin.
Tunnustan kyllä että olen manifestoinut eläväni 94 -vuotiaaksi että ehdin nauttia tästä kaikesta pitkän kaavan mukaan. Mutta näin viidenkympin lähestyessä sitä ei enää ota ainuttakaan päivää itsestäänselvänä, minä ainakaan.

Arki on siis alkanut rullaamaan!
Päärynäpuiden leikkaus on aloitettu, uusi espanjanopettaja tavattu, espanjalaiset naapurit ovat tulossa kahville ja toisen naapurin koira seuraa aina lenkeille. Pohdimme aitakasvien valintaa, vierashuoneiden remontoimista, kasvimaan perustamista, ja nautimme tästä maaseudulle muutosta niin monin tavoin etten olisi voinut sen edes olevan mahdollista!

Kylmyys muuttuu kevään myötä lämmöksi ja silloin varmasti olemme erityisen kiitollisia näistä paksuista seinistä, joita moni moni espanjalainen hellästi silittelee ohimennessään. Ne pitävät kuumuuden poissa kesällä.

Lasitettu kuistikin sai lämpöilmapumpun, joten käyttöneliöt laajenivat huomattavasti.

Espanjassa kaikki toimii suhteilla

Olemme oppinet paljon, vaikuttuneet naapureiden ystävällisyydestä, ylipäätään coínilaisten avoimuudesta ja löytäneet myös upeita ammattilaisia jotka osaavat suositella aina seuraavaa ammattilaista.

Myyjän kiinteistövälittäjä suositteli putkimiestä, putkimies sähkömiestä sekä asiakkailleni sopivaa ratsastuskeskusta – ihan tässä naapurissa! Marbellan ystävän siivooja suositteli Coínissa asuvaa siivoojaa, siivoja puutarhuria ja niin edes päin. Omallakin kohdalla suurin osa uusista asiakkaistani löytää minut jonkun ystävänsä suosituksen perusteella.

Kiitos kun luit.
Blogi lähti alunperin ajatuksesta vain kirjoittaa – itselleni, mutta nyt kirjoitan sinulle❤️.
Juttuja onkin kertynyt jo yli 100!

PS. Alussa mainitsemani serkkuni Jonna on mm. astrologi, kurkkaa lisää hänen nettisivuiltaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s