
Tämän kirjoituksen tarkoituksena on avata lähestymistapoja yinjoogan harjoittamiseen. Vasta yinjoogan pariin sukeltaville kirjoitus toivottavasti madaltaa kynnystä osallistua, ja lieventää jännitystä ennen ensimmäistä tuntia.
Jos yinjooga on sanana täysin vieras, kannattaa lukea myös tämä yinjoogan lyhyt kuvaus.
Yinjooga ei ole restoratiivinen joogaharjoitus
Tapoja harjoittaa on monia.
Usein käsitteet yinjooga ja restoratiivinen jooga hieman sotketaan keskenään. Ne ovat kuitenkin eri asioita, vaikkakin niillä on paljon yhteistä.
Yinjoogassa voi olla hyvinkin voimakkaita kehollisia tuntemuksia, kun taas restoratiivisessa joogassa pyritään rakentamaan asennot lukuisten apuvälineiden kanssa niin, että keho olisi mahdollisimman passiivisessa tilassa. Restoratiivisessa harjoituksessa ei siis haeta esimerkiksi venytyksen tuntemuksia.
Yinjoogan asanoita voi käyttää restoratiiviseen joogaharjoitukseen, mutta varsinaisesti yinjoogassa ei haeta passiivista kehon tilaa. Passiiviisuuden kokemuksia voi harjoituksen aikana toki esiintyä ja usein moni hakeekin harjoitukselta juuri näitä täydellisen rentoutumisen hetkiä. Siinä ei missään nimessä ole mitään vikaa, mutta on hyvä tiedostaa mille tunnille on osallistumassa ja millaisin tavoittein.
Yinjooga nojasi aluperin vahvasti perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen, meridiaaniajatteluun (kehon energiakanavat) ja taolaiseen filosofiaan. Bernie Clarkia tituleerataan usein länsimaisen yinjoogan luojaksi ja hänen sivuiltaan löytyykin englanniksi kattavasti asiaa yinjoogasta.

Yinjoogassa kohtaavat perinteet ja nykyisyys – opettajasta riippuen
Suuresti arvostamani joogaopettaja, ystävä ja kurssikaverini, Kreeta Ranki keskustelee blogissaan Jouni Hallikaisen kanssa yinjoogasta.
Molemmat ovat muuttaneet tapaansa opettaa siitä mitä se on ollut alunperin. Elementtiteoria ja meridiaaniajattelu on jäänyt molemmilla vähemmälle ja tilaa on vallanut enemmän länsimaalainen lähestyminen – kuten esimerkiksi keskushermoston ja aivojen toiminnan yhteys harjoitukseen.
Sanon usein että jokainen joogaa tavallaan ja löytää oman tapansa tehdä harjoitusta.
Uskon vahvasti että joogalla on paljon annettavaa, oikeastaan ihan kaikille.
Eri tyylejä, tapoja ja rekisteröityjä metodeja on pilvin pimein – jokainen löytää varmasti itselleen mieluisan muodon.
Uskon että jokainen yinjoogaa opettava ohjaa harjoitusta sydämestään käsin.
Siten miten kokee harjoituksen itselleen sopivaksi ja luontevaksi.
Oma tapani ohjata on toki muuttunut jonkin verran vuosien varrella, ja pyrin mukauttamaan harjoituksen aina mahdollisimman hyvin osallistujille sopivaksi. Se, mitä se milloinkin sitten tarkoittaa, riippuu toki monesta seikasta.
Mielestäni yinjooga tarjoaa loistavan mahdollisuuden yhdistää parhaat puolet perinteistä, vanhoista viisauksista ja nykytieteestä. Harjoitus mukautuu tarpeen mukaan ja toimii yhtälailla – puhumme sitten kiinalaisen lääketieteen lähestymistavasta tai hermoston toiminnasta ja suolistomikrobeista nykytieteen valossa!

Yinjooga ei pakota millään tavoin
Yinjoogaharjoitukseen ei kuulu pakottaminen tai kehon vieminen äärirajoille.
Epämukavuutta voi esiintyä, ja joskus lievä sellainen on harjoituksen kannalta hyväkin asia.
Mutta kipu, pakottaminen, henkinen tai fyysinen pahoinvointi missään muodossa ei ole harjoituksen tarkoitus.
Joskus mielen ollessa kovin herkässä tai haavoittuneessa tilassa, voi harjoitus avata tuntemuksia joita ei olekaan valmis käsittelemään juuri sillä hetkellä. Harjoituksen voi aina lopettaa kesken!
On kyse sitten itsekseen tehtävästä harjoituksesta tai studion tunnista. Olet aina vastuussa omasta harjoituksestasi, ohjaaja luo vain harjoituksen raamit – sinä päätät ja määräät kehostasi🧡.
Yinjoogaharjoitus voi siis nostaa epämiellyttäviksikin koettuja ajatuksia ja tunteita pintaan, mutta se ei ole itsetarkoitus.
Olen itsekin itkenyt monta kertaa osallistuessani tunnille, viimeksi hetki sitten, silkasta kiitollisuudesta.
Kellumme sitten vaaleanpunaisessa hattarassa tai tummemman sävyisessä myrskypilvessä, voimme aina muistuttaa itseämme siitä että kaikki tunteet ovat ohimeneviä.
Niillä on aina joku viesti, mutta voimme itse päättää milloin pohdimme viestin syvempää merkitystä. Ehkä joogatunnin jälkeen, ehkä myöhemmin.
Yinjooga tarjoaa mahdollisuuden päästää irti suorittamisesta
Oma ohjaamiseni korostaa lempeyttä, armollisuutta ja tietynlaista laiskuuttakin.
Moni saa arjessaan kamppailla ja kiirehtiä ihan riittävästi, joten suokoot joogamatto meille kaikille sellaisen paikan jossa voimme pysähtyä hetkeksi itsemme äärelle.
Suorittamaan tottuneille ja kiireestä addiktoituneille ensimmäinen yinjoogaharjoitus voi olla hyvinkin erikoinen kokemus.
Se voi herättää voimakkaankin ärtymyksen tunteen minkään tekemättömyydestä, tai sitten totaalisen helpotuksen tunteen siitä että joogaamalla voi antaa luvan päästää irti kaiken kontroloimisen pyrkimyksestä. Päästää irti kaikista “pitäisi”- tekemisistä ja -ajattelusta.
Moni suorittaja yrittää alitajuisestikin pitää käsissään lankoja joita sinne ei kuulu, tai joihin ei oikeasti ole mitään vaikutusmahdollisuutta.
Yinjooga on monin tavoin loistava itsehoitomuoto. Parhaimmillaan se avartaa laajasti niin omaa kehoa, mieltä kuin sydäntäkin.
PS. Ilmoittautuminen kevätkaudelle 2023 on alkanut.
Joogataan kevään sunnuntait verkossa, eli voit osallistua missä ikinä oletkaan – kurssi toteutetaan Zoomin kautta.
Katso kurssitiedot tästä!