Kolme vinkkiä joilla teet elämästäsi Espanjassa sujuvampaa

Moni Espanjassa lomiaan viettänyt haaveilee tänne muutosta.
Lomalla ollessaan ei useinkaan tule tarkkailleeksi ympäristöään jatkuvaa asumista silmällä pitäen, tai arkisiin asioihin perehtyen. Elämä lomalla on toki monin tavoin erilaista kuin tavallinen arki ja niinhän sen pitääkin olla!

Asettauduin Marbellan Nueva Andaluciaan vuoden 2017 alussa.
Sitä ennen olimme viettäneet perheen ja ystävien kesken lukuisia pitkiä viikonloppuja Marbellan humussa ja nauttineet pitkistä kuumista kesistä Puerto Banuksen rannalla. Elämää muuallakin Aurinkorannikolla oli kokeiltu lomien muodossa jo 2000-luvun alusta saakka.

Kun aloitin, nyt siis jo vuosia sitten, tiiviimmän työskentelyn vuonna 2017 pitämäni sapattivapaan jälkeen, alkoi espanjalaisesta elämäntyylistä paljastua erinäköisiä asioita ja arki näyttäytyä sellaisena kun se täällä oikeasti on.

Usemman vuoden asumisen jälkeen olemme edelleen hyvin tyytyväisiä Marbellalaisia. Toivon että tämä juttu auttaa sinua – niin hyvässä kuin pahassa 😉 – joka haaveilet muutosta tänne, tai ylipäätään Espanjaan. Moni asia on nimittäin kulttuurikysymys, ei pelkästään paikkakuntakohtainen.

1. Mieti mihin muutat

Kolmen viikon kesäloma on ihan eri juttu kuin arkinen aherrus, joten suosikki lomakohteesi ei välttämättä olekaan paras asuinpaikka.
Käy koeasumassa alueet joihin mielesi halajaa!
Elä siis arkiaikataulussa jossa aiot elää, jotta näet ja kuulet mitä naapurustossa ja yleisesti ympäristössä tapahtuu – varsinkin silloin kun tarvitset rauhaa töitäsi varten tai haluat nukkua. Turimista elävä rannikko voi tuntua hyvin hiljaiselta tammikuussa, mutta elokuussa meno on takuulla erilaista.

Jos muutat keskelle kaupunkia on turha kiukutella kaupungin äänistä tai isoon taloyhtiöön muuttaessa on luonnollista että uima-allasalue täyttyy lapsista, eikö?

Esimerkiksi kesällä roskat kerätään usein myöhään illalla, puutarhurit sen sijaan kesällä aloittavat työnsä lehtipuhaltimien ja muitten suristimien kanssa hyvinkin aikaisin aamulla. Viereisen korttelin enkkupubi tuo varmasti oman tunnelmansa, ainakin fudismatsien aikana!
Bussit ja mopot voivat olla hyvin äänekkäitä!

On hyvä myös tutkia onko alue jo täyteen rakennettu, vai vasta tekeillä.
Tuskin haluat päätyä asumaan vuosiksi rakennustyömaan viereen. Tosin, ensimmäiset uuden alueen asunnot voivat olla edullisempia juuri tämän vuoksi.

Meren läheisyys on monelle plussaa, mutta se tuo myös mukanaan paljon kosteutta. Muistan ikuisesti erään loman merenrantahuvilassa. Iltaisin ulkona istuessa vaatteet olivat hetkessä kosteat, elleivät jopa märät. Rakastan merta, mutta en halua asua rannalla. Näin 1.5 km päässäkin merisumu ottaa välillä syleilyynsä.

Mieti mikä on sinulle tärkeintä. Oma rauha vai lähellä olevat palvelut? Meren läheisyys vai suoraan takapihalta lähtevät luontopolut?
Monella alueella elämänmeno on melko erilaista talvella kuin kesällä. Aurinkorannikko elää turismista, joten hiljaisen asunnon löytäminen voi olla vaikeaa.

Olen lukenut ja kuullut lukuisia juttuja epäonnistuneista asuntokaupoista tai pettymyksistä vuokra-asuntojen suhteen, mutta usein moni asia olisi ollut vältettävissä etukäteen asioita selvittämällä. Espanjassa luotettavan, asiantuntevan asiointitoimiston tai lakimiehen käyttäminen on varmasti myös hintansa väärti. Henkilökohtaisesti en tekisi mitään sopimusta ilman lakimiestä.

Meillä oli onni lomailla nykyisessä asunnossamme moneen kertaan ennen ostoa, joten niin asunto, taloyhtiö kun naapurustokin oli entuudestaan tuttu.

2. Espanjalaisten kello on erilainen

Tapaamisiin tullaan usein myöhässä. Pitkän uran tehnyt espanjalainen putkimies ilmoittaa tulevansa aamulla klo 9 ja saapuu klo 9.30 koska oli kuulema paljon liikennettä. Tosin sitä samaa “paljon liikennettä” on joka arkiaamu.

Useimmiten kampaajalle mennessäsi joudut odottamaan, joogatunnit harvoin alkavat sovitusti ja tunneille voi tulla vaikka 20 min myöhässä.
Vihanneskauppa availee ovia klo 10.15 vaikka ovessa lukisi että avataan klo 10.
Ja toki toisinpäin. Paikallinen baarisi tuskin hätistelee sinua ulos vaikka sulkemisaika olisikin käsillä. Jos juomat ovat kesken ja seurueella on hauskaa, niin mihinkäs siinä niin kiire olisi?
Ollaan tästä espanjalaisten aikakäsityksestä sitten mitä mieltä tahansa, niin turha siitä on mieltänsä pahoittaa!

Kannattaa suosiolla opetella ottamaan aikakäsityksen kanssa hieman rennommin, olla tekemättä liian tiukkoja aikatauluja (koska joku on aina myöhässä joka tapauksessa) ja voihan sitä sitten suomalaisten keskuudessa omalla porukalla pitää tiukasti kiinni sovituista aikatauluista niin halutessaan, eikö? Henkilökohtaisesti teen parhaani että olen aina ajoissa, kun on kyse töistä. Vapaa-ajalla saatan hieman lipsua enemmän espanjalaiseen tapaan.

3. Tärkeintä on sosiaalisuus ja elämästä nauttiminen

Espanjalaiset eivät mene mihinkään yksin.
Tärkeintä ei ole se mitä tehdään, vaan se että tehdään yhdessä.
Tärkeää ei ole se mitä syödään, tai missä, vaan se että syödään yhdessä.

Luontoretkelle voidaan lähteä koko suvun voimin mekastamaan siinä missä suomalainen lähtee hiljentymään yksin tai korkeintaan kaverin kanssa. Luontoretkille parasta aikaa onkin keskellä viikkoa. Viikonloppuisin suosituimmilla reiteillä voi olla suomalaiseen makuun ruuhkaa😉.

Espanjalaiset eivät ole laiskoja, mutta työn edelle menee aina perhe ja elämästä nauttiminen. Ehkä me suomalaisetkin voisimme ottaa tästä oppia?

Jos saat tilaisuuden tutustua espanjalaisiin, tartu mahdollisuuteen rohkeasti. Elämä espanjalaisten seurassa on monin tavoin erilaista kuin ekspattien kanssa. Kuulet parhaat vinkit ravintoloista joita ei ole Tripadvisorissa, tiedät edullisimman autokorjaamon ja virität paellasi uudelle tasolle salaisen sukureseptin avulla…

PS. Kokemukseni mukaan espanjalaiset ovat myös erittäin ystävällisiä, avuliaita ja avoimia. Muistan lukeneeni moneenkin kertaan että espanjalaisiin on vaikea tutustua, mutta rohken olla eri mieltä.

Kiitos seurastasi.
Juttua saa toki jakaa ja kommentoida 🇪🇸!
Mistä Espanjaan liittyvästä asiasta haluaisit seuraavaksi lukea?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s