Espanja – Rallikuskien luvattu maa

Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Olemon blogissa 21.3.2018.
Päivitetty ja julkaistu JA’ninas loungen blogissa 15.11.2021.

Espanja on rallikuskien luvattu maa siinä missä Suomikin. En ole tutkinut kummassa maassa on enemmän maailmanmestareita, mutta Costa del Solin rantatie on ainakin testikuskien kuuma harjoittelubaana, hieman ylempänä kulkevasta maksullisesta moottoritiestä puhumattakaan.
Miten selvitä hengissä hetkessä nollasta sataan kiihtyvän temperamenttisen kansan kanssa? Vastaus on yksinkertainen. Pysymällä itse rauhallisena.

Espanjan liikenteessä tarvitaan silmät selkään ja sivuille. Pääsääntö on ettei kenenkään päälle ajeta, muista säännöistä voidaan joustaa. Liikenteessä on siis syytä olla tarkkana ja mielellään myös huolehtia kattavasta vakuutusturvasta. Täällä kolhitaan, naarmutetaan ja tuupitaan, eikä näyttävistäkään vahingoista jäädä kirjoittelemaan lappuja tuulilasiin.
Arvokkaampien autojen omistajat parkkeeraavat keskelle kahta ruutua. Monissa paikoin tosin uhkaillaan ns. kaksoisparkkaamisen sakottamisesta. Halvemmaksi tulee kuitenkin maksaa sakot kuin uusia peltiä Ferrariin tai Maseratiin.

Ferrareita Marbellassa

Muista aina liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä…

1. ) Älä luota siihen että muut noudattavat liikennesääntöjä.
Suomalaiset ovat suoraselkäisiä ja sääntöjä noudattavia kansalaisia, mutta täällä ei kannata tuudittautua uskoon että Stop-merkkiä noudatetaan tai punaisiin pysähdytään. Oman turvallisuutesi vuoksi noudata sääntöjä, mutta älä luota siihen että muut tekevät niin. Tulet yliajetuksi, kylkeen jyrätyksi tai perään tuupatuksi. Käytä silmiä ja korvia –  havainnoi koko ajan miten muut ajavat, erityisesti liikenneympyröissä.

2.) Tee tilaa liittymästä tulevalle
Varsinkin rantatiellä liittyminen tielle tapahtuu usein Stop-merkin takaa. Merkin takana odottaja ei välttämättä kuitenkaan odota että tilaa tulee riittävästi. Jos hän näkee että sinulla on tilaa väistää viereiselle kaistalle, hän saattaa hyvinkin syöksyä rallikuskimaiseen tapaan eteesi. Tee siis tilaa ja huomioi liittymistä varoittavat merkit ajoissa!

Ohituskaistalta on syytä palata ripeästi takaisin, koska Ferrari ja Lamborgini kuskien kaasujalka on raskas. Vaikka luulet ajavasi lähestulkoon yksin, ennen kuin ehdit kissaa sanoa, on taaksesi ilmestynyt uljas musta joka ohittaa sinut silmänräpäyksessä oikealta jos et ehdi väistää ajoissa. Ja siinäpä sitä sitten ollaan. Juuri kun lähdit vaihtamaan kaistaa takaisin…Tuli kalliiksi, mutta toivottavasti korjaamolle päätyivät vain autot. Hetki sitten luin lehdestä että polisii on myös alkanut sakottaa vasemmalla kaistalle jumittamaan jääneitä.

3.) Tee tilaa jalankulkijalle
Jalankulkija menee aina ensin. Piste.
Ei ole merkitystä ajatko Fiattia, bussia vai täysperävaunullista rekkaa, jos jalankulkija seisoo suojatien edessä, on pysähdyttävä. Muuten tulee sanomista ja kovaan ääneen, käsimerkeistä puhumattakaan.
Jalankulkijat myös käyttävät todella tätä etuoikeutta, eivätkä juurikaan katso tuleeko autoja vai ei, joten ole todella tarkkana jokaisen (!) suojatien kohdalla.

Espanjan liikenne tuntuu toki välillä kaaokselta jossa torvet soi, nyrkit heiluu ja sylki lentää kirouksia sadatellessa. Mutta reilun 20 vuoden kokemuksella voin todeta että liikenne sujuu, jopa paremmin kuin Suomessa (autojen määrään nähden).
Espanjalainen kiihtyy hetkessä, mutta rauhoittuu ihan yhtä nopeasti.
Ja suurin osa ymmärtää että sopu sijaa antaa, myös liikenteessä.

Espanjassa autoilu on mukavaa

Espanjassa tiet ovat yllättävänkin hyvässä kunnossa.
Bensa, auton peseminen ja huoltaminen (merkkikorjaamoja lukuunottamatta) on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Usein tutulla korjaamolla saa fiksattua pikkuviatkin odotellessa.

Autoilu Espanjassa on kaikinpuolin sujuvaa ja mukavaa kunhan välttää kesän ruuhkaisimmat kuukaudet.
Olemme tehneet pari pidempää reissua Etelä-Ranskaan ja Pohjois-Espanjaan koirien kanssa autoillen ja ne ovatkin olleet eräitä parhaita lomiamme!
Reilun tunnin ajomatkan sisällä Marbellasta on myös todella mukavia retikohteita kuten Casares, Tarifa, Genalguacil ja Ronda.
Rohkeasti rattiin ja nauttimaan Espanjan upeista maisemista!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s