Miten valita itselleen parhaiten sopiva joogaopettajakoulutus – opettajien vinkit

Vinkkejä koulutuksen valintaan suoraan muilta opettajilta, ole hyvä!

“Tee se itseäsi ja omaa harjoitustasi ja rakasta harrastustasi varten. Tieto lisää nautintoa ja antaa voimavaroja omalle polulle. Kaikista rakkaista harrastuksista ei tarvitse tehdä itselleen ammattia.”

“Sinä joka harkitset joogaopettajakoulutusta: Tutustu tarjontaan ja valitse se koulutus, joka resonoi sinussa. Lähde matkaan rohkeasti ja avoimin mielin. Jos koet koulutuksen kalliiksi, niin juttele järjestäjien kanssa, sillä maksut voi yleensä jakaa useammalle kuukaudelle.”

“Katso kenellä on eniten kokemusta, kuka on opettanut pisimpään. Kysy kuka on opettajasi opettaja, minkä koulutuksen tuleva opettajasi on käynyt?”

“Koen kutsumuksekseni olla nimenomaan yinjoogaohjaaja, en ole kiinnostunut muiden joogatyylien ohjaamisesta. Varmista että koulutus vastaa mahdollisimman hyvin juuri sitä mistä ITSE olet kiinnostunut.”

“Kannattaa ottaa selvää kouluttajista ja käydä heidän tunneillaan – eri ihmiset tykkää eri tyyppisistä ohjaajista ja harjoituksista. Jo yksistään joskus jonkun ääni voi olla ratkaiseva tekijä. Voi olla mahdotonta selvittää kuinka hyvin kouluttaja on kouluttautunut anatomiaan liittyen ja kuinka hyvin hän osaa osaamisensa jakaa. Suosittelen myös selvittämään kuinka pitkä kokemus joogasta tai sen opettamisesta kouluttajalla on. Olen osallistunut myös koulutuksiin joissa materiaalit on toimitettu myöhässä, ja osa puutteellisina, aikatauluista ei ole pidetty kiinni, pääkouluttaja ei välttämättä olekaan ollut koko ajan paikalla.”

“Arvioi koulutus muunkin kuin hinnan perusteella. Kouluttajien kokemus, arvot. Turvallisuus – niin henkinen kuin fyysinen. Kannattaa nähdä vaivaa selvittämiseen.”

“Tutki taustat hyvin ja mihin opetus pohjaa, kuinka lähiopetusjaksot on rakennettu, montako oppilasta/ohjaaja.Luota omaan intuitioon. Valitse opettaja jonka suuntaus kiinnostaa ja opetustyyli resonoi isosti. Kannattaa tutustua kouluttavaan tahoon mahdollisimman monipuolisesti etukäteen. Tee taustatyösi hyvin. Tutki kouluttajien nettisivuja, sometilejä ja jos mahdollista, lue asiakaspalautteita ja kysy koulutuksessa käyneiltä, millainen koulutus oli. Vain hyvällä taustatyöllä pystyt valitsemaan juuri sinulle sopivan koulutuksen.”

“Valitse huolella minne menet, hajontaa on paljon.”

“Mieti minkälainen jooga sinua kiinnostaa ja etsi sen tyylistä joogaa tarjoava koulutus. Kysy koulutuksen käyneiltä arvosteluja ja selvitä kouluttajan taustat (oma harjoittelu, koulutus, ketä muita kouluttaa).
Mieti haluatko tehdä töitä yrittäjän vai työntekijänä vai esim laskutuspalvelulla ns. kevytyrittäjänä. Usein ketjusalien “jooga” on hyvin rajattua. Hinta (mitä se sisältää) muista että alv pitää kuluttaja-asiakkaille aina sisältyä hintaan ja jos ostat koulutuksen yrityksen nimissä tulee sen olla saman hintainen kuin kuluttajan hinta. Alv on läpikulkuvero. Haluan tämän korostaa koska tästä on ollut niin paljon epäselvyyksiä!
Koulutuksesta kannattaa myös tsekata opetetaanko siellä miten koulutusta voi hyödyntää jatkossa esim. yrittäjyys, työntekijänä itsensä profiloiminen, alihankinta, hinnoittelu jne.
Onko mahdollisuus kahdenkeskiseen “sparrailuun” ja suunnitteluun – tähän vaikuttaa paljon ryhmäkoko eli jos koulutuksessa ei mainita montako ryhmään otetaan – kysy! Noin 10 hlön ryhmissä nämä toteutuvat helposti, suuremmissa ei.”

“Koulutuksesta on aina hyötyä vaikka ei päätyisikään opettamaan joogaa. Varsinkin jos koulutus on kokonaisvaltainen ja pitää sisällään asanaopetuksen lisäksi meditaation, eettiset periaatteet, kasvisruokavalion ja joogafilosofian. Mielestäni asioiden sisäistäminen ja opetusharjoitus vie aikaa, joten ihan lyhyitä koulutuksia en suosittele näistä syistä. Ihana polku, joka saattaa muuttaa koko elämän suunnan!”

“Haastattelisin vastuuopettajaa perusteellisesti ja selvittäisin miten suhtaudutaan esim. tieteelliseen tietoon. Kiertäisin kaukaa kulttimaisia piirteitä omaavat yhteisöt. Omassa koulutuksessani oli tilaa kritiikille ja erilaisille näkemyksille.”

“Joogan ja joogan ohjaamisen/opettamisen tie on pitkälti oman henkisen kehittymisen tie. Paras tapa oppia on opettaa. Minkään ”ulkoisen” takia ei joogaopeksi kannata ryhtyä, vähiten siksi että haluaa ”hypätä oravanpyörästä”. Se sitten tapahtuu jos tapahtuu. Elannon saaminen joogaopettajana ei ole helppo tie. Mahdollista toki, mutta sen varaan ei kannata heti laskea.”

“Hanki aluksi vähintään 10 vuoden kokemus aktiivisesta, päivittäisestä joogaharjoituksesta oikean joogaopettajan johdolla. Keskity, älä haahuile lajista toiseen. Ilman omaa harjoitusta ja kokemusta joogan prosessista sekä joogaharjoitusten pitkittäisvaikutuksesta, ei ole mitään mitä opettaa tai siirtää eteenpäin. Joogaa ei opi kirjoista eikä juoksemalla workshopista toiseen, se pitää kokea ja elää. Hanki riittävä koulutus yrittäjyydestä ja markkinoinnista sekä palvelumuotoilusta. Ota selvää, millainen taloudellinen epävarmuus ja suhdannevaihtelut opettamiseen liittyy. Verkostoidu, ota selvää työnantajista, palkkauksesta ja työtilanteesta ennen kuin harkitset uran vaihtoa tai suuntaa. Ota selvää, kuinka paljon tunteja täytyy viikossa tehdä jotta saa riittävän toimeentulon, mikäli aiot jättää päivätyön ja arvioi, riittääkö oma henkinen ja fyysinen kapasiteettisi erittäin kuluttavaan toimialaan. Raakarealisti selviää paremmin, kuin taivaanrannanmaalari. Varaudu haasteisiin. Älä tee töitä alipalkattuna, älä tee töitä ilmaiseksi.”

“Ehdottomasti kuule omia toiveitasi, mene niitä kohti. Uskalla kulkea oma polku mihin ikinä se johtaakaan.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s