Miten valita itselleen parhaiten sopiva joogaopettajakoulutus, osa 4

Aiemmissa osissa olen kehottanut kysymään kysymyksiä itseltä. Kun tietää mitä haluaa, tai tarvitsee – ja nehän eivät välttämättä ole sama asia – on huomattavasti helpompi etsiä itselleen sopiva koulutus. Tässä kohden kannustaisin olemaan kärsivällinen! Vaikka jokin, lähes kaikki kriteerit täyttävä joogaopettajakoulutus olisikin aloitettavissa verkkokurssina vaikka heti, hyvää kannattaa odottaa. Tee siis valintasi huolellisesti ja keskity omaan harjoitukseesi siksi aikaa kun SE oikea koulutus alkaa. Pelkän sertifikaatin perässä ei kannata juosta!

Kun tärkeimmät peruskysymyset on selvitetty, kuten miksi haluat opettajaksi, omat vahvuudet, heikkoudet, tekninen osaaminen, mielenkiinnon kohteet, millaisena opettaja näet itsesi, oletko valmis osa- tai päätoimiseksi yrittäjäksi, taloudelliset resurssit, kuinka paljon aikaa opiskeluun on käytettävissä ja odotukset & toiveet koulutuksen suhteen…

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com


On aika varmistua siitä että valitsemasi koulutus on investointisi arvoinen.
Koska opiskeluun vaikuttaa ymmärrettävästi moni asia, kuten esimerkiksi koulutusta tarjoava yritys ja sen pääopettaja, mahdolliset muut opettajat, ryhmähenki, muiden opiskelijoiden osallistuminen tai vastaavasti osallistumattomuus, opiskeluympäristö, tarjottavat materiaalit, ennakkotehtävät, aikataulutus, oma silloinen henkinen ja fyysinen vointisi – on kaikesta mahdotonta varmistua 100 prosenttisesti. Voit kuitenkin tehdä parhaasi selvittämällä mm. seuraavia asioita, jotka korostuvat entisestään jos pääopettaja tai järjestävä yritys on sinulle tuntematon:

 • Koulutuksen vastuullinen järjestäjä?
 • Järjestäjän taustatiedot. Kuinka hyvin tunnet koulutusta järjestävän tahon?
  Kuinka kauan koulutuksia on järjestetty? Onko koulutukset järjestetty aina saman yrityksen kautta, vai käytetty eri yrityksiä?
 • Yrityksen talous- ja luottotiedot? Jos yrityksellä on lukuisia maksuhäiriöitä, se ei suinkaan kerro opetuksen tasosta tai laadusta, mutta on indikaatio siitä että joku osa yrityksen toiminnasta ei siis toimi.
 • Opettajien opetustyyli, kokemus, opettajien opettajat? Opettajien koulutukset?
 • Osallistutko yksityishenkilönä vai yrittäjä tai yrityksen kautta? Kuluttajansuoja ei päde jos kyseessä on kahden yrityksen välinen sopimus.
 • Koulutuksen suosittelijat? Yritä löytää mahdollisimman monta henkilöä joiden kanssa voisit keskustella millainen koulutus todellisuudessa oli. Pelkkä somen kautta annettu peukku tai suositus ei kerro vielä mitään siitä sopiiko koulutus juuri sinulle.
 • Pitääkö koko koulutus maksaa etukäteen?
 • Millaiset ovat peruutusehdot, vai onko niitä lainkaan?
 • Mikä on suunnitelma jos pääopettaja on estynyt? Jos koko koulutus on yhden ihmisen varassa, on selvää että opettajan sairastuessa opetusta ei ole – ellei varasuunnitelmaa ole olemassa. Miten näissä tapauksissa toimitaan?
 • Saako opetussuunnitelman tai koulutuksen sisällön kirjallisena? Mitä tarkemmin asiat on yksilöity ennen opetusta, sitä helpommin voit varmistua että koulutus sopii sinulle ja että se toteutuu niin kuin on luvattu.
 • Poliittinen suuntautuminen tai laajempi maailmankatsomus? Entä jos opettaja uskoo täysin eri asioihin kuin sinä? Jouluna 2020 uutisioitiin että QAnon iski Suomen joogapiireihin ja Filosofian tohtori, Kreeta Ranki osallistui keskusteluun rakentavasti kirjoittaen avaavasti uskomuksista.
  Henkilökohtaisesti uskon tieteeseen, mutta uskon myös siihen että tiedekään ei pysty aina selittämään kaikkea. Olen ehdottomasti sanan- ja uskonvapauden puolustaja ja sitä mieltä että kaikista asioista olisi hyvä keskustella asiallisesti ja avoimesti.
 • Joogassa(kin) piirit ovat pienet. Usein opettajakoulutuksen oppilaat tai juuri uraansa aloittelevat opettajat eivät uskalla antaa palautetta tai kyseenalaistaa vanhempien opettajien toimintatapoja, varsinkaan heti koulutuksen alussa. Jos heti alkumetreillä alkaa tuntua siltä että aikataulut eivät pidä paikkaansa, materiaalit eivät ole sitä mitä on luvattu ja ehkäpä joku vieraileva opettajakin jää tulematta heti ensimmäisessä osiossa, on syytä ystävällisesti kysyä miksi näin. Ja tarvittaessa jatkaa kysymysten esittämistä koulutuksen edetessä.
  Suurin osa haastattelemistani opettajista oli tyytyväisiä valitsemaansa koulutukseen, mutta soraääniäkin mahtui joukkoon. Kuulin myös tarinoita erilaisista workshopeista ja retriiteistä jotka olivat olleet jotain ihan muuta kuin mitä oli luvattu. Yhteistä näille kaikille oli se, että järjestäjänä oli jo pitkään alalla toiminut yritys tai opettaja (kyse ei siis ollut vain yhdestä tahosta), ja että luvatut asiat oli sivuutetttu hyvin välinpitämättömästi. Vaikka oletkin rauhan ja rakkauden hengessä opintomatkalla, sinulla on oikeus saada se mitä sinulle on luvattu ja mistä olet maksanut.
 • Opettajakoulutuksia järjestetään ympäri maailmaa ja yhä useammin myös verkossa. Mieti tarkasti onko verkkoympäristö sinulle oikea tapa, varsinkin jos olet osallistumassa ensimmäiseen opettajakoulutukseesi.
Photo by Elly Fairytale on Pexels.com

Henkilökohtaisesti…

Tämä Opas tuleville joogaopettajille on kirjoitettu mahdollisimman rehellisesti, avoimesti ja puolueettomasti ottamatta kantaa erityisesti mihinkään joogasuuntaukseen, -tyyliin, – muotoon tai koulutukseen. Oppaan tekoon on osallistunut lähes 100 joogaopettajaa tai -ohjaajaa, joko henkilökohtaisen haastattelun tai nettikyselyn muodossa. Joogaopettaja-sanan tilalla voitaisiin oikeastaan yhtä hyvin käyttää sanaa hyvinvointivalmentaja, ravintovalmentaja, henkinen valmentaja – tai mitä tahansa muuta suojaamatonta termiä, joiden koulutukseen osallistumiseen harvoin oikeastaan on varsinaisia pääsyvaatimuksia, koska koulutus on useimmille järjestäjille liiketoimintaa.
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että paras joogapettajakoulutus on täysin henkilökohtainen ja pitkälti myös henkilöihin liittyvä asia, koska jokainen meistä joogaa kuitenkin omalla tavallaan. Kaksi ulospäin samalta näyttävää harjoitusta voi tuntua niin fyysisesti kuin henkisesti täysin erilaisilta ja johtaa täysin erilaisiin lopputuloksiin. Henkilökohtaisesti valitsisin koulutuksen jonka pääopettajan tietäisin ja tuntisin entuudestaan tavalla tai toisella. Joko niin että olisin osallistunut aiemmin hänen tunneilleen tai että olisin muutoin seurannut häntä pidempään. Ihmisten välisessä kanssakäymisessä henkilökemialla on äärimmäisen tärkeä merkitys. Hyväkin asia voi muuttua huonoksi jos opetusmetodit eivät sovi itselle tai suppeampikin asiasisältö voi tuoda suuria oivalluksia oikeiden ihmisten kohdatessa. Sillä sitähän joogan opettaminen pitkälti on. Kohtaamisia joogamatoilla.

Myös koulutukseen osallistuvalla on oma vastuunsa. Kuten hyvin tiedämme, meillä kaikilla on omat tapamme oppia ja omaksua. Ei siis yksiselitteisesti ole opettajan syy jos oppilas ei opi, mutta hyvä opettaja keksii keinot, tarvittaessa vaikka ohjaamalla oppilaan toisen opettajan luo. Tämän vuoksi korostuu jälleen kerran se, että olisi hyvä tuntea ja tietää pääkouluttajan opetustyyli, tiedot ja taidot edes jollain tavalla etukäteen. Esimerkiksi yinjoogaa voidaan lähestyä Kiinalaisen Perinteisen Lääketieteen näkökulmasta tai nykytieteen kautta ja rohkenen väittää että ulkoisesti samalta näyttävä harjoitus voi siis olla erittäin erilainen, riippuen kummasta katsantokannasta tai lukuisista versioista näiden välillä – harjoitusta ohjaa. Älä siis syytä opetusta tai opettajaa jos olet pelkän intuition varassa valinnut koulutuksen joka osoittautuukin joksikin ihan muuksi kuin mitä olisit toivonut. Tee taustatyösi hyvin, niin löydät varmasti itsellesi parhaiten sopivan koulutuksen joka parhaimmillaan on yksi elämäsi upeimmista kokemuksista!

Tätä Opasta kirjoittaessa olen viettänyt ihania muisteluhetkiä omien koulutusteni parissa ja kirjoittaminen on myös selkiyttänyt ajatuksiani, jälleen kerran, siitä millaista joogaa haluan itse harjoittaa ja mihin suuntaan haluan omaa opettajuuttani kehittää tulevaisuudessa.

Kiitos mukanaolostasi!

PS. Tsekkaa nämä linkit vaikkeivät opettajakoulutuksiin liitykään:

Maailmanpuu podcast
Joogatietoutta pintaa syvemmältä

Joogasivistys
Tiedonjanoisille joogeille

Basam books
Kirjoja joogasta ja hyvinvoinnista

Hidasta joogaa ja joogafilosofiaa
Filosofian tohtori, joogaopettaja Kreeta Ranki

Jutta Aalto, Anatomia & Kehotietoisuus
Asiantuntevaa anatomian opetusta

Joogaopettajien työehdoissa parantamisen varaa
Vanha artikkeli mutta edelleen ajankohtaista asiaa joogaopettajien työehdoista

Pienellä palkalla tai palkatta
Moni joogaopetta tekee osittain töitä myös palkatta. Miksi?

2 thoughts on “Miten valita itselleen parhaiten sopiva joogaopettajakoulutus, osa 4

 1. Voi kunpa olisin tämän listan nähnyt ennen omaa valintaani. Valitettavasti päädyin koulutukseen, jossa opetuksen taso sinänsä on ok, mutta mikään luvattu ei pidä paikkaansa.

  Palautteita olisi pitänyt miettiä. Jos kouluttajalta ei löydy oikein mistään mitään palautetta, miksi näin on? Onko hän kenties piilottanut somesta, Googlesta jne. palautteet niiden kriittisyyden vuoksi? Näin ainakin ilmeisesti oman opettajani kohdalla on käynyt. Hakukoneen välimuistin kautta (jälkikäteen jo koulutukseen osallistuttuani) näin vilahduksen negatiivisesti palautteesta somessa, jota ei enää kyseisillä sivuilla näkynyt.

  Toki palautteisiin on hyvä suhtautua kriittisesti. Ihmisillä (ja varsinkin tuntuu jooga-/coachaus-/jne. piireissä korostuvan) on taipumus arvioida positiivisemmin asiat joihin he ovat panostaneet paljon. Ja joogaopettajakoulutus vaatii sekä rahallista että ajallista panostusta, usein paljon. Ja joogapiireissä tuntuu olevan taipumusta peittää kaikki kriittisyys. Hehkutuksiinkin kannattaa siis suhtautua kriittisesti.

  Tämän opettajan kohdalla myös vaihtuvat yritykset olisivat voineet soittaa hälytyskelloja. Jos sinulla on menestyvä ja hyvämaineinen yritys, miksi perustaisit aina vaan uuden yrityksen, jos sinulla ei ole mitään peiteltävää…

  Liked by 2 people

  1. Kiitos kommentistasi. Kurjaa kuulla että olit pettynyt koulutukseesi, mutta onneksi kuitenkin kuulostaa siltä että sait kaipaamaasi opetusta, ettei sentään koko koulutus mennyt kankkulan kaivoon! Toivotaan siis että tämän oppaan myötä mahdollisimman moni välttää samat karikot johin sinä ja moni muu on ikävä kyllä törmännyt. Saanko kysyä että annoitko itse suoraan palautetta koulutuksen järjestäjälle?

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s