3 vinkkiä kehon rentouttamiseen ja mielen rauhoittamiseen

Lauantai-iltana 14.3.2020 Espanjassa julistettiin State Of Alarm, eli hälytystila, joka suomalaisten suussa kääntyi toimiensa vuoksi samantien ulkonaliikkumiskielloksi.
Kaupassa, apteekissa tai muuta pakollista asiaa voi käydä hoitamassa, mutta muutoin on pysyttävä kotona. Viranomaiset ovat tehneet monin tavoin selväksi että määräyksiä on toteltava.
Kun lääkärit joutuvat valitsemaan hoidettavat sillä perusteella keillä on parhaat mahdolliset selviytyä, on selvää että olemme sellaisten asioiden äärellä joista leikki tai vähättely on kaukana.

Keskiviikkoon 18.3.2020 klo 18 mennessä Italiassa on koronavirukseen sairastunut lähes 29 000 ihmistä, 2978 kuollut. Sairastuneiden määrä ei toki kerro totuutta koska kaikkia oireita saaneita ei ole testattu. Kuolleiden määrä kasvaa hurjaa vauhtia. Espanjassa vastaavat luvut ovat 14 000 ja 623.

Vaikka itse suhtautuisikin tilanteeseen järkevästi, varokeinoja ja määräyksiä noudattaen, saattaa keho heittää kapuloita rattaisiin. Hengitys muuttuu pinnalliseksi, pelko alkaa möyriä vatsanpohjassa, huoli rutistaa otsaa ja jännitys pitää hartiat korvissa. Keskittymiskyky muuttuu olemattomaksi.

Miten toimia että saa itsensä levolliseksi kaiken tämän keskellä?
Pitääkö edes yrittää? Ehdottomasti pitää!
Koska keho ja mieli toimivat saumattomassa yhteistyössä, toisen käydessä ylikierroksilla, voi toista rentouttamalla rauhoittaa myös toista. Vähän samoin kun lapselle iltasatua lukiessa alkaa itseäkin väsyttää, koiraa silittäessä omakin keho rentoutuu ja jo joogastudioon astuessa alkaa olo tuntua levollisemmalta.

1.
Sanotaan että tieto lisää tuskaa, mutta valeuutiset ne vasta tuskaa lisäävätkin. Mieli on huomattavasti levollisempi kun tietonsa perustaa luotettaviin lähteisiin ja jättää sosiaalisessa mediassa jaetut höpöhöpö-jutut lukematta tai ainakin jakamatta. Viranomaiset ovat tässä asiassa paras taho. Lähdekritiikki siis kunniaan!

2.
Sammuta tietotulva toviksi ja tee jotain konkreettista käsilläsi. Kaikki tarvittava tieto informoidaan (luotettavissa lähteissä, viranomaisten taholta) moneen kertaan, joten voit huoletta sammuttaa telkkarin, radion ja läppärin hetkeksi. Tee ruokaa, leivo, virkkaa, neulo, ompele, maalaa, nikkaroi, askartele. Tee sitä minkä tiedät toimivan itsellesi parhaiten!

3.
Hengitä.
Jos jooga ja meditaatio saa sinut rauhoittumaan, harjoita toki niitä.
Jo pelkkä alas istuminen ja tietoisesti hetken aikaan syvään ja rauhallisesti hengittäminen tekee ihmeitä. Keho saa hetken tauon ‘pakene tai taistele’ -tilasta ja ehkäpä se mielikin malttaa hieman rauhoittua, edes hetkeksi.

Eilinen kauppareissu sai minut melkoisesti pois tolaltani. Lähes tyhjien hyllyjen väleissä liikkuvat, kumihanskoilla ja hengityssuojaimilla varustetut ihmiset välttelivät kaikkea kontaktiin viittaavaakaan, katsekontakti mukaanlukien…olivat suoraan kuin kauhuelokuvasta. Itseni mukaan lukien. Naapuri tosin kertoi puhelimessa myöhemmin että kaupassa oli aamulla ollut vielä kaikkea, iltapäivällä ei. Ihmiset hamstraavat.

Kotiin tultuani tein ‘paniikin lievennysharjoituksen’ joka toimi omalla kohdallani erittäin hyvin. Makasin 10 min vatsallani lattialla, kädet otsan alla. Hetken aikaa vain hengittelin, rauhassa hengitystä pidentäen, yrittäen pitää koko kehon mahdollisimman rentona ja painavana.
Kun hengitys oli syvä ja rauhallinen, siirsin huomion siihen mitkä kaikki kehon osat tunsin lattiaa vasten. Sen jälkeen siihen miten lattiaan osuvat kehon osat liikkuivat hengityksen tahdissa ja miltä se fyysisesti tuntui. Oloni rauhoittui nopeasti ja turvallisuudentunteeni palasi.

Henkilökohtaisesti en usko että Espanjaan kahdeksi viikoksi julistettu hälytystila riittää. Pelkään pahoin että tämä venyy pidemmäksi, koska sairastuneiden ja kuolleiden lukemat kasvavat hurjaa vauhtia.
Suomi on juuri julistanut omia rajoituksiaan ja vaikka ne käytännössä kaikkia ihmisiä jollain tasolla kirpaisevatkin, toisia enemmän, toisia vähemmän – pahiten sattuu kuitenkin kuolema. Toivon sydämeni pohjasta voimia, toivoa ja rakkautta – ihan jokaiselle. Pidetään huolta niin itsestämme kuin muista.

PS. Jos voin olla etänä jollain tapaa avuksi, missä tahansa, teen sen mielelläni. Tarvitsetpa sitten kuuntelijaa, keskustelijaa tai vaikkapa vielä konkreettisempia vinkkejä kehon rauhoittamiseksi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s