5 syytä muuttaa Espanjaan

Lähes 20 vuotta sitten istuin mieheni kanssa tuttavilta vuokratun rivitaloasunnon takapihalla. Kesäilta oli lämmin, pienen pihan eksoottiset kukat tuoksuivat, uima-allas kimmelsi kilpaa tähtitaivaan kanssa. Lapset olivat jo nukkumassa,  me ihastelimme iltaa illallisen jälkeen ja haaveilimme että voi kun joskus voisimme muuttaa tänne.
Espanjan auringon alle.

Ulkomaille muuttaminen ei ole pelkästään helppoa, eikä välttämättä sovi kaikille.
Alku voi olla hyvinkin takkuista jos ei tunne ketään, ei osaa kieltä, eikä työpaikasta ole tietoakaan. Lomareissut kun harvoin vastaavat arkielämää.
Ystävät jäävät, osa perhettäkin ehkä, kaikki tuttu ja turvallinen muuttuu väistämättä.

Tässä sitä nyt sitten kuitenkin ollaan.
Paperityöt ovat vielä kesken, mutta sapattivapaan jälkeen päätös on selvä.
Osoite muuttuu Suomesta Espanjaan, haaveilupaikan takapihasta 35 minuuttia lännemmäksi.

MIKSI?

1.) Lämpö & valo
Pidempään maassa asuneet ja alkuperäisasukkaat jaksavat toki päivitellä sadetta tai tammikuun kylmyyttä, mutta + 10 ja pieni sade satunnaisesti tuskin haittaa jos yli 300 päivää vuodesta paistaa aurinko.
Valo on itselleni vielä tärkeämpi kuin lämpö. Kun yli puolet vuodesta herää tunteeseen että nyt on kesä ja loput siihen että on kevät – herkistyy jurompikin suomalainen runoilemaan. Varsinkin kun mies voi toteuttaa itseään grillaamalla ympäri vuoden.
Ei tarvitse seistä lumihangessa vappuna…
Tammikuussa voi tehdä espanjan läksyjä bikineissä, ratsastaa hupparissa ja helmikuussa rantalenkillä pärjää tuulitakissa. Torilta saa tuoreita (!) vihanneksia ympäri vuoden ja mandariineja voi kerätä omalta pihalta.

2.) Ihmisten positiivisuus
Espanjalaiset ovat iloista kansaa. Juhlia on juhlien perään, ja niitä voidaan viettää myös limpparin voimin. Ihmisiä tervehditään, kuulumisia kysellään ja naapureista pidetään huolta. Vanhempia kunnioitetaan, bussissa annetaan automaattisesti tilaa itseään iäkkäämmille ja yleisesti puhutaan kauniisti. Halaillaan ja suukotellaan poskille muisk, muisk. Toki joukkoon mahtuu omissa oloissaan jurottajiakin, mutta pääsääntöisesti vastaantulijoilla on hymy suupielissä.

3.) Elämisen edullisuus
Ruokakaupassa käyminen on aina yhtä ilahduttava kokemus. Ruoka on edelleen huomattavasti halvempaa kuin Suomessa ja 3 ruokalajin maukkaan lounaan syö kympillä monessa paikassa. Eineksiä ei juurikaan ole, joten kaupanpäälle tulee vielä syötyäkin terveellisemmin kuin valmistaa kaiken itse. Sesonkiajattelu on täällä vahvasti vallassa ja hyvä niin.

4.) Luonto
Moni mieltää elon täällä Fuengirolan Suomi-baareissa bingoamiseksi tai pelkiksi golf-kentiksi. Totuus on kuitenkin varsin toinen.
Espanjan luonto ja maisemat ovat ihan omaa luokkaansa!
Etelän ja pohjoisen erot ovat varsin suuret ja matkalle mahtuu paljon nähtävää ja koettavaa. 20 minuutin ajomatkan päässä Aurinkorannikolta on jo täysin muissa maisemissa ja voi luulla tupsahtaneessa vaikka Englannin maaseudulle. Espanja onkin patikoijien ja ratsastajien paratiisi, vaikkei nämä maastot tietysti Suomen metsiä ja järviä voitakaan…

5.) Mahdollisuudet
Koen että täällä voi toteuttaa itseään vapautuneemmin millä tahansa tavoilla ikinä keksiikään. Toki se että maassa on yli 46 miljoonaa asukasta ja turisteja vuosittain jopa 80 miljoonaa auttaa asiaa. Potentiaalisia asiakkaita, mutta myös yrittäjiä riittää!
Mitä tahansa mieleeni onkaan juolahtanut, täältä on löytynyt sille palveluntarjoaja. Palvelun taso tai hinta voi toki olla myös ihan mitä tahansa.

Väitän että tänne mahtuu edelleen paljonkin eri alojen yrittäjiä.
Sellaisia ketkä tekevät asioita sydämestä, mutta joilla on asiaan myös tarvittava idea, osaaminen, ymmärrys ja halu tehdä töitä hiki hatussa, kirjaimellisesti.

**Suhteet ja verkostoituminen ovat vielä tärkemmässä asemassa kuin Suomessa.
Hintatasot myös vaihtelevat suuresti esim. Fuengirolan ja Marbellan välillä.
Virkamiesten toiminta, Espanjan lainsäädäntö ja toimintakulttuuri vaatii perehtymistä ja pitkää pinnaakin. Asioista kannattaa ottaa huolellisesti selvää. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, täälläkin!

Seuraavaksi kerron 5 hyvää syytä miksei Espanjaan kannata muuttaa.
Pysy kuulolla!

Hasta luego! Gracias por su visita. xx

5 thoughts on “5 syytä muuttaa Espanjaan

 1. Ilmeisesti sielläpäin on sitten edullisempaa? olin kesällä Valenciassa+Alicantessa ja ihmetytti kovasti etenkin ravintoloiden ja ruokakauppojen hintataso. Esimerkiksi marjoja ei juurikaan löytänyt ja pieni rasia mansikoita olisi maksanut El Corte Ingles kaupassa 5-7e. Mutta Espanjan nähtävyydet oli kyllä kiva nähdä kuten Turian puutarha. Hintataso Costa Blancalla vaikutti melko samalta ruokien osalta kuin Pohjois-Italiassa. Voi tietysti olla että hinnat vaihtelee eri kohteiden mukaan olen itse kokenut edulliseksi etelä-Italian ja Maltan ruokienkin osalta. Majoituksia olisi ehkä voinut löytää edullisestikin mutta monet majoittajat Espanjassa korottaa hintoja kesää kohden ja osa varataan loppuun

  Like

  1. Kiitos kommentistasi Susanna. Täällä on todellakin edullisempaa, mutta riippu toki pitkälti missä asioi. El Corte Ingles on arvokas ruokien ostamiseen, mutta valikoima on todella laaja. Henkilökohtaisesti käyn ruokaostoksilla Mercadonassa tai Lidlissä sekä San Pedro de Alcántaran torilta hakemassa kerran viikossa vihanneksia. Sieltä saa mansikkasesongin ollessa lopuillaan esim. 5kg mansikoita 5 eurolla!
   Viimeisimmässä blogi-jutussani liikutaan siellä tyyriimmissä paikoissa, joissa lounas voi maksaa 89 euroa tai illallisen alkuruokra 49 euroa…
   Marbellassa(kin) voi elää hyvin edullisesti jos käy ns. tavallisissa kaupoissa ja syö sesongin mukaista ruokaa.
   Hotellit ja vuokranantajat ottavat toki ilon irti kuumasta sesongista, mutta esim. loka-marraskuussa löytää hotelleistakin jo oikein hyviä tarjouksia, samoin lennoista!

   Like

   1. Juuri näin. Corte Ingles ja kaupat kuten OpenCor yms kannattaa kiertää kaukaa. San Pedron tori tuli tutuksi. Itse asuin Marbellassa lähes kymmenen vuotta ja muutin takaisin Suomeen kun jälkikasvua alkoi tulla. Eli vähän toisin päin meillä. Komppaan kyllä, on noin miljoona hyvää syytä asua siellä, ja jokunen tuhat miksi ei. Mutta samalla, ihminen voi olla onnellinen missä vain kunhan lähellä on tärkeitä ihmisiä ja asenne vain kohdallaan. Tuhansien aurinkoisten päivien jälkeen, ei tämä Suomen neljä vuodenaikaa hassummalta tunnu. Marbellassa parasta on pitkät illalliset sataman tuntumassa ja paikalliset Espanjalaiset, kaikki mitä on p.banuksen ulkopuolella. Ja lähellä ne lukemattomat pienet kylät jotka näkee vartissa, mutta joiden ihmisten kanssa voi pysähtyä juttelemaan vaikka koko päiväksi..kun kellään ei ole minnekään yleensä kiire.

    Liked by 1 person

 2. Kaksi vuotta Espanjassa asuneena ja töitä tekevänä voi todeta että mas täytti kaikki unelmat meille mitä haimmekin ja opetti paljon. Tosin siitä on oppirahat maksettava, yrittäminen täällä ei ole helppoa, mutta palkkatyön tekeminen kyllä. Muutimme Andalusian sysimustaan koloon Almeriaan ensiksi, hieno mutta ei halpa kokemus, kaikki on jäänyt kasarille-ysärille, Espanjaa oli pakko opetella heti, johon toki olimme asennoituneet.

  Vuoden yrittämisen jälkeen löysimme Fuengirolan jota kohtaan meillä oli “avarakatseisina” maailmanmatkaajina suunnattomia ennakkoluuloja. Ja aivan turhia, täällä ei tarvitse törmätä yhteenkään suomalaiseen jos ei halua. Paikassa on järjettömän siistit rannat ja kaupunki sekä Benskuun ja Marbellaan verrattuna halvat hinnat.

  Teen töitä Benalmadenassa ja Marbellassa myöskin usein käyneenä, täytyy esittää mielipide että Fuengirola on kyllä siistein ja kohtuuhintaisin näistä. Marbellassa tarvitset auton tai prätkän jos aiot Malagaan tai minnekään muualle töihin, Fugessa ja Benskussa on juna Malagaan. Puerto Banus on toki nähtävyys, mutta ei normaalivisalle ja residentille. Muutoin Marbella on pikkuisen pienempi ja rähmäisempi kuin Fuge, sama koskee Benalmadenaa kun poistut varsinaiselle kaupunkialueelle satamasta.

  Liked by 1 person

  1. Kiitos Mikko kommentista. Olispa mielenkiintoista kuulla lisää Almeriassa asumisestasi ja kokemuksiasi yrittäjyydestä!
   Itse kirjoitin aiheesta Olemoon:
   https://olemoespanja.com/2018/07/30/3-faktaa-espanjasta-valta-kuopat-yrittajyyden-alkutaipaleella/
   Me tutustuimme ensin (aloitimme siis Costa del Solilla lomailun jo 20 vuotta sitten ja olemme viettäneet täällä kaikki lomat)
   Benalmadenaan, sitten Fuengirolaan ja lopuksi Marbellaan. Toki pienet kylät ja kaupunginosatkin on koluttu – tunnelma kun jokaisessa on omanlaisensa. Marbellan koimme kuitenkin enemmän omaksemme.
   Henkilökohtaisesti en kokenut Benalmadenaa tai Marbellaa Fuengirolaa rähmäisemmäksi, mutta toki kauneus on aina katsojan silmässä.
   On totta että täällä kannattaa olla auto. Mutta sillä suhauttaakin kätevästi lähistöllä sijaitseviiin, upeisiin patikointimaastoihin joita Sierrra Bermeja ja Serrania de Ronda tarjoavat. Koirien kanssa viihdymme usein San Pedro de Alcántaran suunnalla, koska kuten sanot – Puerto Banus on nähtävyys, mutta nykyisin viihdymme paremmin maasedun rauhassa. Hassua että 10min ajomatkan päässä Banuksesta voi olla vuohien kanssa vuorikahveilla ;).
   Ihanaa eloa Mikko sinne naapuriin!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s