Helpot ja nopeat tapakset onnistuvat kaikilta!

Näiden reseptien jakamisesta kuuluu kiitos ihanalle asiakkaalle, joka lähetti viestin “ikävöin ruokaasi”.

Jaettu ilo on aina suurempi. Joogan ja luontoretkeilyn lisäksi minua ilahduttaa suuresti kun saan kokata muille. On kyse sitten perheestä, ystävistä tai joogapäivää Päärynälaaksossa viettävistä asiakkaista. Hyvä ruoka voi tehdä arjesta juhlaa ja huono ruoka voi pilata hyvätkin juhlat.
Patikointiretken kruunaa maukkaat ja rakkaudella tehdyt eväät, eikö?

Tapastelu-lounas tai illallinen on ruokafanin taivas, koska se mahdollistaa usealla ruokalajilla herkuttelun!

Tapas-baarin lounas on parhaimmillaan kaikkia aisteja ja makunystyröitä hivelevä kokemus. Ruoanrakastajat nauttivat kun saavat maistella useampia annoksia ja uusia makuja.

Aurinko porottaa, mutta aurinkovarjo ja lempeä tuuli pitävät huolen ettei ole liian kuuma.
Espanjalainen, äänekäs puheensorina ympäröi aukion ja katusoittajan kitara taikoo rytmikkäitä säveliä.
Nainen tanssittaa kauniisti puettua lasta isoäidin ylpeydellä. Lapsen vanhemmat toruvat kovaan ääneen pöydässä istuvia kaksospoikia jotka eivät malttaisi syödä. Aukion kiipeilyyn kutsuvat puut ja läheinen jäätelökioski ovat ilmeisesti lasten mielestä vastustamattomia.

Siesta-aikaan suurin osa kaupoista on kiinni ja kaikki ovat lounaalla. Lounas voi kestää viikonloppuisin tunteja, mutta silloin syödäänkin sitten pitkän kaavan mukaan ja tapakset jäävät turisteille.

Häränsydäntomaattia ja valkosipulia

Moni espanjalainen ruoka on hyvin yksinkertaista. Pääroolissa kun ruoan sijaan usein on seura!
Monessa baarissa olen saanut eteeni sellaisen annoksen että on ollut pakko vähän pyöritellä silmiä, mutta ronskin ulkonäön tai esillepanon puutteen on sitten korvannut maku. Yksinkertainen ruoka voi olla todella hyvää! Kun raaka-aineet ovat priimaa, on turha kikkailla. Säästyy aikaa vaikka nokosille lounaan jälkeen!

 • Kypsiä häränsydän- tai pihvitomaatteja (tärkeää että tomaatit ovat todella kypsiä)
 • Laadukasta oliiviöljyä
 • Reilusti tuoretta valkosipulia
 • Laadukasta sormisuolaa
 • Mustapippuria (tätä ei välttämättä tarvita)
 • Tuoretta basilikaa (tätä ei yleensä espanjalaisiin tapaksiin laiteta, mutta itse pidän tästä yhdistelmästä)

Tämän erittäin yksinkertaisen reseptin salaisuus on auringossa lämmenneet, kypsät tomaatit. Ne leikataan ohuehkoiksi siivuiksi, tosin monessa paikassa tomaatit on voitu leikata myös reilunkokoisiksi paloiksi.
Tomaattisiivut levitetään lautaselle, päälle lurautetaan reilusti laadukasta (!) oliiviöljyä, reilusti hyvää suolaa, pieni ripaus mustapippuria ja valkosipulia siivuina tai paloina (ei murskana) ja halutessa basilikaa. Valkosipulia on aina reippaasti, ainakin 1 kynsi per tomaatti. Jos valkosipuli on vanhaa ja kitkerää, älä käytä sitä! Huono valkosipuli nimittäin pilaa koko jutun.

Espanjalainen perunasalaatti

 • Kypsiä, kiinteitä perunoita
 • Isoja, sormenpään kokoisia kapriksia tai hieman kirpeitä, vihreitä, kivellisiä oliiveja
 • Fetajuustoa paloina
 • Alioli valkosipulimajoneesia + sitruunanmehua
 • Siemensekoitusta
 • Yrttejä

Moni on syönyt espanjalaista patatas aliolia, eli käytännössä pelkkiä keitettyjä perunanpaloja valkosipulimajoneesissa.
Tämä on oma versioni siitä. Tähän(kään) ei ole tarkkoja määriä, mutta aineksien suhteita voi säätää oman maun mukaan. Majoneesin kanssa kannattaa olla varovainen. Kokemukseni mukaan määrä joka on espanjalaisten mielestä sopiva, on monelle suomalaiselle ihan liikaa. Majoneesia on helpompi toki lisätä kuin yrittää lusikoida salaatista pois.

Alioli-reseptejä löytyy helposti googlaamalla. Sitruunamehulla voi keventää ja raikastaa mahdollisesti valmiina ostettua majoneesia. Majoneesin sijaan voi hyvin käyttää myös kreikkalaista jugurttia ja toimiipa tämä vallan mainiosti myös perinteisellä sinappiöljykastikkeellakin!

Pilko kypsät ja kylmät perunat sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
Leikkaa kapristen varret pois ja viipaloi kaprikset. Jos käytät oliiveja, kaiva kivet pois ja viipaloi oliviit. Kivettömät oliivit eivät koskaan ole, tai en ainakaan ole tähän mennessä sellaisiin törmännyt, niin maukkaita kuin kivelliset. Nää vaivaa että löydät hyviä oliiveja, sillä lötköt, mauttomat tai vain suolalta maistuvat oliivit eivät kuulu espanjalaisten ruokapöytään! Tämä salaatti vaatii oliviieja jossa on purutuntumaa.

Sekoita varovasti perunat, oliivit / kaprikset ja fetajuusto.
Tarjoile laakeahkolta lautaselta, niin että voit pursottaa päälle kevysti aliolia. Sen jälkeen ripottele päälle siemensekoitusta ja koristele esimerkiksi sitruunatimjamilla. Varo ettei siemensekoitus maistu tunkkaiselle, tarkista siis sekoituksen maku ennen salaatin päälle ripottelua.
Jos käytät öljykastiketta, tai teet kevyemmän jugurttikastikkeen, voit sekoittaa sen salaattiin. Jos näin, anna maustua jääkaapissa tovi ennen tarjoilua, mutta älä tarjoile ihan jääkaappikylmänä. Espanjan maut saavat olla huoneenlämpöisiä, sillä hyvin kylminä maut ovat ihan erilaisia.

Avokadon ja mansikan tulinen rakkaustarina

 • Kypsiä avokadoja
 • Kypsiä mansikoita
 • Aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä)
 • Laadukasta suolaa
 • Vähän tuoretta, punaista chiliä tai kuivattuja chililastuja

Ah, tämä on niin herkkuja!
Kuori ja pilko avokadot. Pilko tai siivuta mansikat. Tärkeää tässäkin että mansikat ovat oikeasti kypsiä.
Pilko aurinkokuivatut tomaatit. Niitä voi olla 1-2 avokadoa kohden. Laita mieluummin ensin vähemmän ja makua tarkistaessa tarvittaessa sitten lisää. Älä turhaan kuivaa tomaatteja, sillä niiden öljy sopivasti kostuttaa salaatin.
Sekoita kevyesti, lisää ripaus laadukasta suolaa ja chiliä maun mukaan. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Tarjoile tapakset hyvän Manchego-juuston ja tuoreen maalaisleivän kera. Ruokajuomaksi kivennäisvettä tai alkoholitonta olutta. Espanjalaiset eivät itseasiassa juo lainkaan niin paljon viiniä kun me suomalaiset kuvittelemme! Mutta toki lasillinen hyvää punaviiniä silloin tällöin on hyväksi sydämen terveydelle, niinhän sitä sanotaan!

Nauti hyvässä seurassa, joka voi joskus tarkoittaa vaikka vain itseäsi hyvän kirjan tai elokuvan parissa. Usein sanotaan ettei syödessä saisi tehdä muuta, mutta aikuiset päättäkööt omasta puolestaan. Dowton Abbey tai Neiti Marple vaativat kello viiden teetä seurakseen, joten espanjalaista elokuvaa katsoessa voi hyvin vaikka samalla tapastella!

PS. Kerro jos kokkasit, että miten meni ja miltä maistui!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s