Talo Espanjasta – sataa kuin saavista kaatamalla

Espanjassakin sataa joskus.
Ja sitten kun sataa, sataa usein kunnolla.
Sadetta saattaa tulla monta päivää ja usein kuin saavista kaatamalla tai sieltä kuuluisasta Esterin pyrstöstä!

Uutisissa on varoitettu kovista sateista, ja moni paikallinen ottaakin nämä varoitukset tosissaan.
Ihmiset pysyvät sisällä ja välttävät turhaa liikkumista.
Jokien vesimäärä ja virtaus saattavat yllättää kuivuuteen tottuneet ja tietkin saattavat tulvia pahoin. Täällähän on siis täysin normaalia että tiet menevät joen pohjien kautta, tai silta on rankkasateita ajatellen ihan liian matala.

Moni on rakentanut, ilman rakennuslupaa, torppansa ihan joen uoman viereen. Muutama vuosi sitten rankkasateiden jälkeen näin Esteponassa mm. pystyyn nousseen uima-altaan ja puoliksi jokeen vajonneen talon. Ihan kamalaa!

Liukurilla voisi laskea savimäkeä

Coinin savipitoinen maaperä muuttuu hetkessä upottavaksi ja liukkaaksi. Huumorilla varustetut voisivat laskea savisia mäkiä liukureilla.
Liukurin puutteessa huumoriaan voi koetella ämpärijumpalla, puroleikeillä ja muilla hommilla jotka pitävät huolen ettei vedet valu taloa kohti.
Esimerkiksi lappaamalla vettä pois uima-altaasta johon juuri pari päivää sitten lorotettiin letkusta täytettä.
En tiedä mistä sanonta koiranilma on kotoisin, sillä meidän lupat ainakin juoksevat pikaisesti puun alle pissille ja äkkiä takaisin sisälle.

Auringossa paistatteleva maa ei ole varautunut sateisiin

Rannikolla, kuten Marbellassa, alikulkuja joudutaan sulkemaan kun vesi nousee liian korkealle ja kadun varret täyttyvät tulvivien viemäreiden roskista. Auringossa paistatteleva maa ei ole varautunut viemäriverkoston suhteen rankkasateisiin ja sen kyllä huomaa.

Vuoristossa osa teistä voidaan joutua sulkemaan, joko veden syöksymisen tai rankkasateiden aiheuttamien kivivyöryjen vuoksi. Olen nähnyt muutaman videon näistä vuorilta syöksyvistä vesimassoista enkä todellakaan haluaisi osua kohdalle. Tässä on hyvä syy miksi siirrän patikointiretkien aikaa aina (!) jos ennuste lupaa pientä tihkua enempää.

Päärynälaaksossa aamulla iloittiin siitä että ulkona olevat muutamat salaojaputket näyttivät toimivan hienosti.
Hedelmä- ja sitruspuut saavat kaipaamansa vettä ja ylipäätään Etelä-Espanjan vesivarannot täyttyvät. Talvi on tähän mennessä ollut todella kuiva!

Virittelin uima-altaan luokse ämpäri- ja vati-installaation, kohtaan jossa ei ole ränniä – kaikissa taloissa ei suinkaan ole rännejä lainkaan!
Alkuun enemmän huvikseni kuin hyödyksi, mutta päivän aikana ämpäreitä tyhjennellessä totesin että viisas veto. Kaikki kaadot uima-altaan luona eivät nimittäin mene oikeaan suuntaan.
Viihdytin itseäni lapsuuden tunnelmissa lapioimalla lehtiä ja kuraa pois sadevesiviemäreiden liitospisteistä ja rakentelit parit pienet purot ja padot.

Onnea on kunnolliset kumisaappaaat ja kuiva talo!

Suihkutin ulkona kumisaappaat ja tuulipuvun housut jottei paksu kura jämähtäisi ja menin itsekin suihkuun.
Onnea on lämmin vesi ja auton sisätilalämmitintä muistuttava sähköpuhallin, joka lämmittää jäätävää kylpyhuonetta!

Moni espanjalainen talo kärsii kosteusongelmista. Kylmyyden jotenkin vielä sietää, mutta kaapista otetut kosteat vaatteet tai sänkyyn mennessä kosteilta tuntuvat lakanat ovat jotain ihan kamalaa.
Olemme olleet erittäin ilahtuineita siitä kuinka kuiva tämä talo on!

Kunnes…
Töitä tehdessäni aloin ihmetellä keittiöstä kuuluvaa ääntä.
Katosta tippuu vettä. Useammasta kohtaa.
Ämpäri-installaatio siis sisällekin.

Odotan että mies tulee kotiin. Satunnaisesti vaivaava asentohuimaus on ollut hankala pari päivää, enkä voi taivuttaa päätä taaksepäin tai oikealle.
En siis voi kiivetä mihinkään – tosin ei minusta taitaisi ylipäätään olla katon hätäapupaikkaajaksi.

Kaadan lasin viiniä ja yritän suunnata ajatukset Linna Skotlannista ja Talo Toscanasta elokuviin. Niissähän on aina ämpäreitä siellä sun täällä, eikä ne katot mihinkään romahda.
Eihän?

2 thoughts on “Talo Espanjasta – sataa kuin saavista kaatamalla

 1. Ihanan rennosti kirjoitettu ja ilman kitinää tai valittelua tosiasiat tulee kuitenkin julki. Onneksi katon ym. voi korjata ja asiat menee eteenpäin, joten on mukava seurata tätä projektianne ja uutta elämäntapaanne, koska asenteesi on aina niin positiivinen ja silti realistinen 💕!

  Liked by 1 person

  1. Kiitos kommentista ja blogin lukemisesta 🙏! Kyllä mä välillä kitisenkin, mutta valittaminen ei vie mitään eteenpäin.
   Tuntuisi tyhmältä valittaa asioista jotka on ihan itse valinnut. Vuotavaa kattoa en tietenkään halunnut, mutta oli selvää että tässä talossa on paljon korjattavaa. Toki olisi ollut mukavaa että myyjä olisi kertonut katosta etukäteen, vaikka sitten avainten luovutusten jälkeen.

   Tänään olen kuitenkin iloinnut ihanasta auringosta ja tuulesta joka oli pureva, mutta kuivatti pyykit ihan hetkessä.
   (Ja ylipäätään että on toimiva pesukone, aluksi oli pyykinpesunkin kanssa ongelmia.)
   Ja onhan näitä tiluksia ihana tallustella saappaat savessa! Istutin oreganoa ja timjamia, seurailin pikkulintujen puuhia ja fiilistelin kukkivia kirsikkatomaatteja ja herneiden alkuja!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s