Munkkipossutkin osaavat röhkiä

Nainen survoo munkkia suuhunsa sormet sokerista ja hillosta tahmeana. Sotku tahrii kauniin keittokirjan sivut jossa entinen missi kertoo kuinka koko elämä muuttuu smoothieita siemailemalla, sokeria välttelemällä ja rauhallisesti hengittelemällä. Nainen jauhaa makeaa vehnäjauhon ja rasvan liittoa, sadattelee hiljaa mielessään ja pyyhkii suupielestä valuvaa hilloa kädenselkään. Pyyhkäisee käden huomaamatta paidan helmaan jota tahrittaa jo suklaa ja illalla ahmittu jäätelö. Tarttuu kolmanteen munkkiin, kaataa toisella kädellä lisää kahvia ja jatkaa lukemista. Selaa samaan aikaan Youtubea, Instaa ja Facebookia, keräten lisää ärsytystä ja alemmuudentunnetta kauniiksi kanoiksi nimeämiään julkkisia seuraten.

Chiansiemenpuuroako tässä pitäisi alkaa syömään, miettii kiroten oman elämänsä vaikeuksia, kateellisena missin elämän ilmiselvästä keveydestä kaikin puolin. Sileillä poskilla ja keveällä keholla on helppo lassota itselleen jääkiekkoilija joka sitten kannattelee entistäkin kauniimman ja helpomman, julkisuudessa paistettelevan elämän. Toista se on matalapalkkaisella ylipainoisella, vaihdevuosia lähestyvällä. Mies jätti jälkeensä mustan silmän, vaillinaisen työkalupakin ja jälkeläisensä jotka teini-ikäisenä raastavat äitinsä hermoja samaa tahtia kun tyhjentävät jääkaappia – nopeammin kun sitä ehtii täyttää. Viiden litran makkarakeitto hupeni hetkessä vaikka siitä piti riittää useammaksi päiväksi. Keittokirjan missi ei makkarakeittoon kajoaisi, eihän sellaista rahvasruokaa kukaan söisi jos ei olisi pakko.

Tyhjä munkkipussi pitää haudata roskiin alimmaiseksi etteivät lapset näe jääneensä ilman. Sokerihumala muuttuu krapulaksi nopeammin kun Youtubessa missi ehtii tunkea punajuuret mehustimeen. Nainen kävelee jääkaapille, ottaa palan lenkkiä tursottaen sinappia kylmän makkaran päälle. Rasvan tarttuessa kitalakeen, sinapin etikkaisen suolaisuuden kietoutuessa kielen makunystyröihin naisen pahanolon tunne katoaa hetkeksi. Munkkipossut röhkivät jo tyytyväisenä vatsassa ja tuovat painavuuden tunnetta entisestäänkin tanakkaan olemukseen. Katkeruus kaverinaan nainen miettii miten tässä taas näin kävi.
Entiselle missille.
Laahustaa keittiöstä littaan astuttujen puputohveleiden parkettiin kuluttamaa uraa pitkin vessaan ja työntää sormet kurkkuun.

Tämä tarina sai inspiraationsa mm. YLE:n Sisäilmaa TV-sarjasta.
Harrastan luovaa kirjoittamista ja olen saanut aikoinaan suuresti tukea oman elämäni haasteissa erilaisista vertaistukipalveluista ja erityisesti kirjoista. Lukeminen on mielestäni ihan parasta edelleen!
Erilaiset syömishäiriöt ja sosiaalisen median aiheuttama vertailu ja ahdistus ovat valitettavan yleisiä. Tovi sitten keskustelin mieheni kanssa siitä että jos somea uskoisi, koko maailma ei enää söisi lihaa oikeastaan ollenkaan, joogata voi vain puolialasti paratiisirannalla ja suurin osa elämästä on kaikenkaikkiaan kun sisustuslehden sivuilta, tahratonta ja siistiksi siloiteltua.
Henkilökohtaisesti pidän makkarakeitosta, ikävöin edesmenneen mummon tekemää nakkikastiketta ja hyvät ystäväni tietävät että retkellä grillattu Camping makkara teki minut aikoinaan suunnattoman iloiseksi (tämä ei ole maksettu mainos.) Koska tovi sitten päädyin luopumaan täysin lihattomasta ruokavaliosta, toivon että ensi kesänä voin istua nuotion ääressä, hyvässä seurassa, ehkä se makkarakin tikun nokassa tiristen. Saatanpa ottaa oluenkin tai kaksi.
Omalta osaltani haluan kannustaa elämään oman näköistä ja arvoista elämää – tiedän ettei se aina ole todellakaan helppoa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä
Syömishäiriöliitto
Suomen Mielenterveys Ry
Apteekki – Syömishäiriö
Nuorten Mielenterveystalo.fi
Ahmintahäiriö, Duodecim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s